Ārzemju bagātniekiem Šveice kļūs mazāk pievilcīga

foto lonelyplanet.com
foto lonelyplanet.com

Šveices valdība apstiprinājusi, ka valstī tiks rīkots referendums par nodokļu atlaižu saglabāšanu bagātajiem ārvalstu pilsoņiem, un šis balsojums var novest pie tā, ka Šveice kā dzīvesvieta ārzemju bagātnieku acīs kļūs daudz mazāk pievilcīga.

Piemēram, slavenais autobraucējs Mihaēls Šūmahers jau paziņojis, ka, zaudējot nodokļu atlaides, apsvērs iespēju pārcelties uz dzīvi citur.

«Miljonāri nav pelnījuši fiskālās privilēģijas» – ar šādu lozungu parakstu vākšanu referenduma sarīkošanai organizēja tā iniciatori no Alternatīvās kreiso partijas, kuriem pievienojās arī Zaļo partijas un citu kreisi noskaņoto politisko spēku aktīvisti, raksta interneta ziņu vietne The Local. Tā atgādina, ka 21 no 26 Šveices kantoniem ārzemniekiem, kuri šajā valstī tikai dzīvo, bet nestrādā, nav jāmaksā ienākuma nodoklis un nākas maksāt tikai īpašuma nodokli, kura lielums atkarīgs no nekustamā īpašuma īres vērtības. Aktīvistiem izdevies savākt 106 000 parakstu par referenduma organizēšanu, kas nozīmē, ka tagad federālajai valdībai jānosaka balsošanas termiņš un precīzs referenduma jautājums. Reuters atgādina, ka valdība līdz pēdējam brīdim centās novērst balsojumu, septembrī pirmajā lasījumā apstiprinot likumprojektu, kas paredzēja nelielu nodokļu paaugstināšanu ārvalstu pilsoņiem, tiesa, tas spēkā varētu stāties tikai pēc pieciem gadiem.

1862. gadā šādas nodokļu atlaides pirmo reizi tika ieviestas Vo kantonā – to mērķis bija mudināt bagātus ārzemju pensionārus pārcelties uz dzīvi pie gleznainā Ženēvas ezera un veicināt vietējās infrastruktūras attiecību. Laika gaitā līdzīgi likumi tika pieņemti visā Šveices teritorijā, taču pašlaik vērojams pretējs process – jau pieci kantoni, ieskaitot Cīrihes kantonu, atteikušies no nodokļu atlaidēm bagātajiem ārvalstniekiem. Pagaidām gan grūti prognozēt nacionālā referenduma rezultātus – piemēram, septembrī notikušajā reģionālajā referendumā Bernes kantonā vairākums balsotāju noraidīja nodokļu atlaižu atcelšanu, bet Bāzeles pilsētas kantonā šīs pārmaiņas tika atbalstītas.


Написать комментарий