Konferencē spriedīs par pazemes ūdeņu izpēti

foto imo.org
foto imo.org

Ceturtdien pulksten 12:00 "Hotel Bergs" notiks Eiropas Sociāla fonda (ESF) projekta "Starpnozaru zinātnieku grupas un modeļu sistēmas izveide pazemes ūdeņu pētījumiem", ko īstenoja Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU), noslēguma konference, informē pasākuma rīkotāji.

Pazemes ūdeņi ir svarīgākais dzeramā un rūpniecībā izmantojamā ūdens avots Latvijā. Projekta ietvaros vienotā modeļu sistēmā apkopotas mūsdienu zināšanas par pazemes ūdeņiem un tos ietekmējošie faktoriem, kā arī analizēta klimata mainības ietekme uz gruntsūdeņiem, kas Latvijā un pasaulē ir maz pētīta tematika.

Mainoties klimatiskajiem apstākļiem – nokrišņu daudzumam un gaisa temperatūrai – var notikt gruntsūdeņu līmeņa paaugstināšanās vai pazemināšanās, tādejādi radot pārmitrus apstākļus vai ūdens deficītu mežu un lauksaimniecības zemēs. Projekta realizācijas gaitā ir radītas jaunas praktiskas un teorētiskas zināšanas par pazemes ūdeņiem kā tautsaimniecībai svarīgu dabas resursu.

Noslēguma konferencē tiks prezentēts Baltijas artēziskā baseina datormodelis un modeļsistēma pazemes ūdeņu plūsmu izpētei.

Klātesošie tiks iepazīstināti ar pētījumu būtiskākajiem zinātniskajiem rezultātiem – tai skaitā par pazemes ūdeņu plūsmu modelēšanu mūsdienās un ledus laikmetā, pazemes ūdeņu ķīmiskā sastāva evolūciju un pazemes ūdens apriti Baltijas baseinā, klimata mainības ietekmi uz gruntsūdens līmeņu režīmu Latvijā.

Projekta mērķis ir attīstīt zinātnes cilvēkresursu kapacitāti fundamentālu un praktisku zinātnisku problēmu risināšanai Latvijā zemes dzīļu resursu, īpaši pazemes ūdeņu un ar tiem saistīto resursu, pētījumos. Projekta ietvaros tika izveidota starpnozaru pētnieku grupa, kur iesaistīti vairāk nekā 30 ģeologi, ķīmiķi, vides zinātnieki un fiziķi, kā arī zinātnieki no Igaunijas un Lietuvas.

Izveidots LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeoloģisko procesu izpētes un modelēšanas centrs, kas kopā ar LU Fizikas un matemātikas fakultātes Vides un tehnoloģisko procesu matemātiskās modelēšanas laboratoriju nodrošinās rezultātu pēctecību. Noslēguma konferencē zinātnieki prezentēs trīs gadu pētījumu rezultātus.

Konferences ietvaros paredzēta arī diskusija par modeļsistēmas praktiskā pielietojuma aspektiem.


Написать комментарий