'Gādības skandāls': disciplinārlietas izmeklēšanas laikā augstais VID ierēdnis atstāj amatu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Darbu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) novembrī pametis līdzšinējais Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes (LNMP) priekšnieks Valdis Lubgans, pret kuru ieņēmumu dienests izmeklēja disciplinārlietu par pilnvaru pārsniegšanu un kaitējumu valsts interesēm. No iespējamā disciplinārsoda viņam gan izdosies izvairīties, jo nav iespējams sodīt personu, kas iestādē vairs nestrādā.

VID Sabiedrisko attiecību daļā portāls "Delfi" uzzināja, ka pret Lubganu ierosinātās disciplinārlietas izmeklēšanas termiņš bija 23.novembris. Viņš darbu VID atstājis 16.novembrī pēc paša vēlēšanās. VID pagaidām neatklāj, vai lietas izmeklēšanā ierēdņa rīcībā atklāti pārkāpumi.

VID norāda, ka disciplinārlieta ir jāizbeidz, jo disciplinārsodu nav iespējams piemērot personai, kas vairs neatrodas darba vai dienesta attiecībās ar darba devēju. Lieta izbeigta ar VID 23.novembra lēmumu.

Ieņēmumu dienests gan uzsver: dienesta atstāšana neatbrīvo personu no kriminālatbildības. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) turpina izmeklēšanu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem kriminālprocesā.

Jau ziņots, ka Lubganu pavasarī aizturēja KNAB. Amatpersona un kāds ar Daugavpils būvfirmu „Gādība" saistīts uzņēmējs vainoti nodokļu izziņu viltošanā, kas ļāvis uzņēmumam uzvarēt vairāk nekā 10 Daugavpils novada pašvaldību iepirkumos, kuru vērtība lēsta ap 2,5 miljoniem latu. Lubgans no LNMP vadītāja amata tika atstādināts un pārcelts VID Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas nodaļas vadītāja postenī. Konkrētajā amatā bija mazāka arī ierēdņa alga.

Pēc kriminālprocesa sākšanas un Lubgana atstādināšanas no LNMP vadītāja amata, VID pret viņu sāka disciplinārlietu par Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma pantu pārkāpumiem un izmeklēja viņa iespējamo amata pilnvaru pārsniegšanu, kā arī amata pienākumu, konkrēta rīkojuma nolaidīgu vai nekvalitatīvu pildīšanu, ja tā dēļ valsts interesēm nodarīts būtisks kaitējums.

Disciplinārlieta tika sākta vasarā, taču to bija paredzēts izmeklēt līdz jau minētajam 23.novembrim. VID neatklāja iemeslus tik garam lietas izskatīšanas termiņam.

"Gādība" tika atzīta par maksātnespējīgu. Tās nodokļu parāds budžetam 1.jūlijā pārsniedza miljona latu robežu, bet 1.novembrī uzņēmums vairs nebija parādnieku sarakstā.

Jau vēstīts, ka KNAB sāka kriminālprocesu par nodokļu izziņu viltošanu.

Kriminālprocesā par aizdomās turētajiem KNAB atzina VID amatpersonu un uzņēmēju, kuru vārdi netika atklāti. KNAB uzskata, ka uzņēmums laikā no 2010.gada janvāra līdz 2012.gada februārim piedalījies pašvaldības izsludinātajos publiskajos iepirkumu konkursos, neraugoties uz nodokļu parādiem un iesniedzot viltotas vai nepatiesu ziņu saturošas VID izziņas.


Написать комментарий