Raidījums: pirms 20 gadiem nozagtais mākslas darbs glabājies pie gleznu tirgotāja

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Nacionālajā mākslas muzejā atgriezusies glezna, kas bija pazudusi pirms 20 gadiem, 19.gadsimta baltvācu romantiķa Aleksandra Heibela "Svētā ģimene". Pēc zādzības mākslas darbs glabājies pie gleznu tirgotāja Jakova Borodecka, kurš iepriekš turēts aizdomās par zagtu mākslas priekšmetu tirdzniecību, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Lai arī muzejs paziņojis par gleznas atgūšanu, nav īsti skaidrs, vai muzejs to varēs paturēt. Zādzībai ir iestājies noilgums un gleznu tirgotājs, iespējams, uzskatāms par tās labticīgo ieguvēju.

Aleksandra Heibela glezna "Svētā ģimene" no muzeja pazuda gaišā dienas laikā 1992.gadā. Policija gleznu neatrada un pēc 10 gadiem 2002.gadā krimināllietu izbeidza. Mākslas darbu atrada šā gada oktobrī, kad kāds mākslas darbu tirgotājs to bija nodevis vērtēšanai. Vērtētāja savukārt atsauca savu paziņu no Nacionālā mākslas muzeja, kas pazudušo gleznu atpazina.

"Šis darbs ir visu laiku atradies Latvijā, glabājies nevarētu teikt, ka ļoti sliktos apstākļos, bet nu, teiksim, guļus stāvoklī glabāts darbs un, laikam, iespējamiem zagļiem likās, ka ir pagājuši 20 gadi un ka vairs jau neviens neko neatcerās un ka muzeja darbiniekiem arī švaki ar atmiņu," stāsta Nacionālā Mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Muzejs vērsās policijā, kas gleznu atdeva muzejam. Tagad atklājies, ka glezna uzreiz pēc zādzības 1992.gadā nonākusi pie mākslas darbu tirgotāja Jakova Borodecka. Raidījums norāda, ka pēdējos gados Borodeckim neveicās. Ar tiesas palīdzību izlikts no telpām viņa antikvariāts – galerija Vecrīgā, cits tiesas spriedums liek pamest dzīvokli Pārdaugavā. Visbeidzot Rīgas apgabaltiesa nospriedusi, ka Borodeckim kādai bankai jāatdod 220 000 latu. Iespējams naudas trūkums noveda pie lēmuma pārdot Aleksandra Heibela gleznu "Svētā ģimene", kuras vērtība tiek lēsta ap 20 000 latu.

Šobrīd glezna ir atgriezusies muzejā un darbinieki sākuši rekonstrukciju, tomēr garantijas, ka tā paliks, nav nekādas, jo likums atļauj bijušajam īpašniekam pieprasīt tās atgriešanu. Krimināllikums paredz, ka desmit gadus pēc zādzības iestājas noilgums. Kā labticīgajam ieguvējam Borodeckim ir tiesības prokuratūrā prasīt atcelt policijas lēmumu par gleznas atdošanu muzejam, bet tiesai lūgt nostiprināt savas īpašuma tiesības uz mākslas darbu. Policija pirms nedēļas ir nopratinājusi Borodecki un pagaidām viņš neesot pieprasījis gleznu atdot.

Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, pirms septiņiem gadiem mākslas darbu tirgotājs jau ticis turēts aizdomās par zagtu mākslas darbu uzpirkšanu, viņa galerijā Vecrīgā kāds pamanījis zagtus akvareļus. Viņa dzīvesvietā veikta kratīšana, tomēr tiesāts viņš nav.


Написать комментарий