Mākslas muzejs atgūst pirms 20 gadiem nozagtu gleznu

foto nra.lv
foto nra.lv

Pirms divdesmit gadiem, 1992. gada 12.jūnijā, no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspozīcijas laikā, kad muzejs bija atvērts apmeklētājiem, tika nozagts Aleksandra Heibela 19. gadsimta 40. gados gleznots audekls "Svētā ģimene".

Visus šos gadus muzejam nebija nekādu ziņu par gleznas likteni, arī zagli policijai noskaidrot neizdevās. Taču šajā rudenī glezna parādījās mākslas tirgū, kur to piedāvāja pārdošanai. Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam vēršoties ar iesniegumu policijā, glezna tika atgūta un ir nonākusi atpakaļ muzeja krājumā.

Muzejam šobrīd nav zināma gleznas atrašanās vieta visus šos divdesmit gadus. Tā tikusi glabāta nepiemērotos apstākļos, taču nav ļoti bojāta. Pēc restaurācijas darbu veikšanas Aleksandra Heibela glezna "Svētā ģimene" atkal atgriezīsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas zālēs.

Aleksandrs Heibels (Alexander Heubel) ir dzimis 1813. gadā Limbažos mākslas galdnieka A. G. Heibela ģimenē. Glezniecībai pievērsies jau bērnībā, mācoties vispirms pie tēva, tad Tērbatā un Rīgā. Ar mākslas mecenāta Rīgas rātskunga F. V. Brederlo finansiālu atbalstu studējis Drēzdenē, Diseldorfā un Romā. Visvairāk ietekmējies no vācu vēlīnā romantisma pārstāvja E. Bendemaņa. Pievērsies galvenokārt reliģiskām tēmām, gleznojis dažādus Bībeles sižetus. Miris 1847. gadā Rīgā.


Написать комментарий