Japānas premjers atvainojies par pārāk naiviem priekšvēlēšanu solījumiem

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Japānas premjerministrs Josihiko Noda ir atvainojies par pārāk nereāliem valdošās Demokrātiskās partijas solījumiem pirms parlamenta apakšpalātas vēlēšanām 2009. gadā, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Man ir godīgi jāatzīst, ka aprēķini par finansējuma avotiem bija pārāk naivi," premjers atzina parlamenta budžeta komitejas sēdē, runājot par savas partijas manifestu, kurš nodrošināja tai uzvaru 2009. gada vēlēšanās.


Pirms vēlēšanām demokrāti apsolīja realizēt sociālās programmas, nepalielinot nodokļus un valsts vērtspapīru emisiju. Partija apgalvoja, ka spēs atrast līdzekļus, pārskatot budžetu izdevumus un racionālāk izmantojot valsts naudu. Tādā veidā demokrāti plānoja "atrast" vairāk nekā 205 miljardus dolāru (112,3 miljardi latu), vēsta aģentūra.

Trīs gadus pēc vēlēšanām demokrāti ir spiesti pārtraukt savas sāktās valsts programmas un pieņemt likumus nodokļu paaugstināšanai, kā dēļ tie apvienojušies ar opozīciju, kas izraisīja šķelšanos partijas iekšienē. Tāpat partijai neizdevās izpildīt solījumus pārvietot ASV militāro bāzi Okinavā ārpus prefektūras teritorijas, par naudas pabalstu bērniem un bezmaksas autostrādēm.

Politiskās krīzes iespaidā Noda solīja atlaist parlamenta apakšpalātu un pasludināt ārkārtas vēlēšanas. Opozīcija uzstāj, lai tās notiktu līdz gada beigām. Tomēr demokrātu partijā ir daudz pretinieku pirmstermiņa vēlēšanām, jo popularitātes krituma dēļ partijai draud smaga sakāve, vēsta "RIA Novosti".


Написать комментарий