Daugavpils Novadpētniecības muzejā apskatīja īstu lielgabalu un meklēja narkotikas

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Vakar 9. novembrī sagaidot valsts svētkus, kad godina visus latviešu karavīrus un aizstāvjus, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā notika pasākums “Gods kalpot Latvijai”, tradicionāli šis pasākums savāc daudz dažāda vecuma cilvēkus. Patriotiskā jaunā paaudze uzreiz izķēra visa sarkanbaltsarkanās lentītes un piestiprināja sev pie drēbēm, bet muzeja darbinieku pastāstīja par svētku izcelsmi.

Jau ne pirmo gadu Zemessardzes 34. artilērijas bataljons muzeja pagalmā demonstrē mazajiem apmeklētājiem Bruņoto spēku ieročus. Šogad visa uzmanība tika pievērsta lielgabalam K-52 uz kura varēja pakāpelēt visi gribētāji. Kā pamanīja viens no zinošajiem Saskaņas skolas skolēniem Iļja, kuram ir tikai 9 gadi, lielgabals šauj ar 100 mm lādiņiem, bet maksimālais šāviņa lidojums ir 21 km. Šeit varēja ieraudzīt arī īstu mīnmetēju un citus ieročus.

Vislielāko atnākušo skatītāju sajūsmu izraisīja dienesta suņi, katru no piecu suņu uzstāšanos pavadīja bērni aplausi. Suns ar vārdu Fire noķēra “noziedznieku”, labradors Emīlija parādīja savas prasmes narkotiku meklēšanā, sniegbaltā Elfa pildīja visas komandas kā arī atļāva sevi paglaudīt. Kā pastāstīja kinologs Jūlija Golubeva, Elfa domāta kanisterapijai: palīdzēt slimiem bērniem. “Kad apskauj Elfu, tad viņa sastingst un paliek ļoti uzmanīga, lai lieku reizi nesatrauktu cilvēku”, - paskaidroja kinologs.

Daugavpils Robežsardzes pārvaldes vecākais kinologu inspektors Ilze Jankovska pastāstīja, ka uz robežas suņi var dienēt 8-10 gadus, turklāt, katru gadu tiem jākarto arī eksāmens. Četrkājainie robežsargi var atpazīt līdz desmit dažādu narkotisko vielu smaržu, kā arī trotila smaržu. “Visbiežāk dienestā pieņem suņu meitenes, viņas ir daudz paklausīgākas un jūtīgākas pret smaržām, bet pie aizturēšanas ir vajadzīgi stiprie suņu puikas. Uz robežas suņi pilda audzināšanas funkciju: likumpārkāpēji lieliski zina, ka viņi neko nevarēs pārnest pāri robežai, jo dzīvniekiem ir lieliska oža. Bet diezgan bieži mēs palīdzam atrast narkotikas policijai”, - paskaidroja Ilze Jankovska.



Написать комментарий