Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents: Mūsu valstī trūkst zinātnieku

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Daugavpils universitātē trešo dienu norisinās 7. Daugavpils Zinātnes festivāls „Par un ap enerģiju”. Šodien, 31.oktobrī, festivāla ietvaros ar atklāto lekciju par saules enerģijas izmantošanu uzstājās Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis.

Pēc aizraujošās lekcijas akadēmiķis pastāstīja portālam Gorod.lv par situāciju valsts zinātnes pasaulē.
„Neskatoties uz ministra Ķīļa paziņojumiem par pārāk lielu augstskolu un to absolventu skaitu, Latvijā trūkst zinātnieku. Iesaku ministra kungam izlasīt nesen pieņemto Nacionālās attīstības plānu, saskaņā ar kuru līdz 2020.gadam zinātnieku skaitam jāpalielinās divreiz.
Šobrīd Latvijā izveidojusies kritiska situācija. Pirms 4 gadiem tika uzsākta Eiropas finansētā jauno zinātnieku atbalsta programma, kurā tika iesaistīti gandrīz 600 jaunieši no visas valsts. Tajā piedalījās augsti kvalificēti speciālisti, kuri tikko aizstāvēja vai gatavojās aizstāvēt doktora disertācijas. Šogad programma tuvojas noslēgumam, un es kā Zinātņu akadēmijas galva cenšos panākt to pagarināšanu.

Jauns Eiropas finansējuma posms gaidāms 2014.-2015.gadā, bet jau nākamgad visi šie jaunie cilvēki varētu izklīst, jo viņiem jāēd un jāuztur ģimenes. Ļoti žēl, ka esam kvalitatīvi sagatavojuši lieliskus speciālistus, bet nespējam vai neprotam viņus noturēt”, - uzskata akadēmiķis Ekmanis.



Написать комментарий