Dopinga apkarotājs: Latvijā ir salīdzinoši daudz dopinga lietotāju

foto susanpolgar.blogspot.com
foto susanpolgar.blogspot.com

Dopinga lietotāji Latvijas sportā ir salīdzinoši daudz, šādu apgalvojumu šorīt LTV raidījumam ”Labrīt, Latvija” izteica Sporta medicīnas valsts aģentūras antidopinga nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Gatis Berķis.

Sporta medicīnas valsts aģentūras antidopinga nodaļa ir galvenā dopinga apkarotāja Latvijā. Pēc Berķa teiktā, nodaļa gadā vidēji veic 150 pārbaudes, lielākoties profesionāliem sportistiem.

Berķis uzsvēra, ka Latvijā vidēji gadā ir četri aizliegto vielu lietošanas gadījumi, kas ir salīdzinoši daudz, ņemot vērā nepietiekamos finanšu resursus pārbaužu veikšanai.

Pagājušajā gadā pozitīvas bija tikai enduro motokrosa braucēja Edgara Siliņa analīzes. Viņam organismā atrada marihuānas pēdas, Silīnam par izteikts brīdinājums.

Atgādinām, ka pēdējās nedēļās pasauli pāršalca Lens Ārmstronga dopinga skandāls, kas pievērsis lielu uzmanību aizliegto vielu lietošanas problēmai.

Antidopinga nodaļas publicētie fakti liecina, ka pirmā dopinga lietošanā diskvalificētā ir vieglatlēte Gundega Sproģe. 1999.gadā viņas organismā konstatēja anaboliskos steroīdus, sportiste saņēma divu gadu diskvalifikāciju.

2000.gadā par nandrolona lietošanu mūža diskvalifikāciju saņēma airētājs Andris Reinholds, bet drūmākais bija 2001.gads. Pirms 11 gadiem pozitīvas analīzes bija modernajam pieccīņniekam Denisam Čerkovskim, riteņbraucējam Andrim Naudužam, bobslejistam Sandim Prūsim, peldētājam Naurim Pundoram un svarcēlājam Viktoram Ščerbatiham. Toreiz anabolisko steroīdu lietošanā pieķēra arī barjerskrējēju Staņislavu Olijaru, taču Latvijas Vieglatlētikas savienība, ”pamatojoties uz sportista paskaidrojumiem, nepiešķīra diskvalifikāciju".

Nākamajos gados dopinga pārkāpumos tika pieķerti vēl vairāki Latvijas sportisti - bobslejists Inesis Zaporožecs, basketbolisti Juris Umbraško, Sandis Silavs un Kaspars Kambala, riteņbraucēji Normunds Zviedris, Reinis Andrijanovs un Santis Sarkanis, svarcēlājs Raimonds Lācis, bodibildinga sportisti Gundars Ašmanis, Juris Ribakovs, Ineta Rijniece, Aigars Rozenbergs un Vitālijs Aleksandrovs, kērlinga spēlētājs Edgars Soika, motokrosa braucēji Leons Kozlovskis un Edgars Siliņš, pauerliftinga sportisti Maksims Selickis un Aivars Krūmiņš, autosportists Jānis Kārkliņš, volejbolists Artis Caics, kikboksists Kristaps Zīle, bokseris Germans Grekovs, džudiste Līga Tēra, motošosejas braucējs Bruno Rožkalns.


Написать комментарий