Lietuvietis no Latgales dievnamiem varētu būt nozadzis 140 kulta priekšmetus

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Valsts policija pārbaudīs, vai pagājušajā nedēļā aizturētais Lietuvas pilsonis, kurš tiek turēts aizdomās par 26 reliģisku priekšmetu zādzībām no vecticībnieku un pareizticīgo dievnamiem Latgalē, nav saistīts arī ar vairāk nekā 140 kulta priekšmetu zādzībām no dažādām baznīcām, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis.

1970.gadā dzimušais Lietuvas pilsonis, pēc policijas rīcībā esošās informācijas, nozagtos priekšmetus pārdevis Lietuvā, un pašlaik nav iespējams prognozēt, cik no tiem izdosies atgūt. Līdz šim policija atguvusi piecas svētbildes. Tās tika atrastas pie aizturētā vīrieša neilgi pēc 8.oktobrī izdarītajām zādzībām Balvu novadā. Vīrieti policija aizturēja dienu vēlāk - 9.oktobrī.

Savukārt Lietuvas policija viņa dzīvesvietā atradusi četras svētbildes, kas nozagtas no trīs baznīcām.

Kviesītis pastāstīja, ka vīrietis noziegumiem rūpīgi gatavojies, izpētot konkrētas baznīcas, ko apmeklēt un no kurām paņemt senos reliģiskā kulta priekšmetus. Vasiļjevs papildināja, ka pie vīrieša atrastas knaibles, kā arī Latvijas karte, kurā atzīmētas konkrētu baznīcu atrašanās vietas.

VP Latgales reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks Jurijs Vasiljevs žurnālistiem sacīja, ka šogad saistībā ar zādzībām no dievnamiem policijā sākti 28 kriminālprocesi, aptaujāti vairāk nekā 120 liecinieki un notikušas 15 ekspertīzes.

Izmeklēšanas laikā policija sola pārbaudīt, ar cik noziegumiem kopumā vīrietis varētu būt saistīts. Tāpat policija arī noskaidros, vai vīrietis darbojies viens, vai arī viņam bijuši līdzzinātāji.

Patlaban viņš ir apcietināts un atrodas ieslodzījumā Latvijā.

Lietuvā šis vīrietis iepriekš sodīts par kontrabandu un huligānismu, kā arī miesas bojājumu nodarīšanu.

Par to, cik lieli zaudējumi baznīcām līdz ar zādzībā nodarīti, precīzi nav iespējams pateikt, jo draudžu pārstāvji bieži šos priekšmetus nenovērtē mantiskā izteiksmē, sakot, ka to vērtība nav noteicama. Kulta priekšmetu vērtības noteikšanā policijai talkā nākšot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, pastāstīja Kviesītis.


Написать комментарий