Ventspils nauda veiksmīgi apgrozās jau gadu

foto BalticTravelnews.com
foto BalticTravelnews.com

Apritējis gads, kopš apgrozījumā ir Ventspils nauda – venti. Šobrīd var apgalvot, ka projekts ir pilnībā sevi attaisnojis.

Pagājušā gada oktobrī Ventspils sašūmēja sabiedrību un pat politiķu un finansistu aprindas, ka pilsēta izdos pati savu naudu – ventus. Tā kā pilsētai jau esot savs karogs, ģerbonis, logotips, sava valoda un pat sava laika zona, pienācis laiks arī savas naudas ieviešanai. Pēc tam gan izrādījās, ka Ventspils no latiem atteikties netaisās, bet ventu laišana apgrozībā notiek pilsētas mārketinga koncepta Valsts valstī ietvaros – tūristu pievilināšanai. Un nu gada kontekstā var secināt, ka tas arī ir izdevis.

Gada laikā ventus ir ieguvuši un izmantojuši gandrīz 34 tūkstoši cilvēku, kuriem kopumā izsniegti aptuveni 10 miljoni ventu. Ventspils naudu savā īpašumā var iegūt ikviens pilsētas iedzīvotājs un viesis.

Šobrīd, norēķinoties ar ventiem, iespējams saņemt ievērojamas atlaides 60 dažādās Ventspils atpūtas, apskates un izklaides vietās. Ventspils tūrisma informācijas centra vadītāja Una Libkovska stāsta, ka, apkopojot sezonas rezultātus, ir izcēlies top trijnieks. Visvairāk ventu tērē braucienam ar mazbānīti, kā arī Ventspils Livonijas ordeņa pils un Piedzīvojumu parka apmeklējumam. U. Libkovsku gandarī, ka ventu projektā ir iesaistījušies arī daudzi privātie uzņēmēji, tai skaitā naktsmītņu un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji.

Par izdevīgo atlaižu sistēmu ļoti priecīgi ir ne tikai latviešu, bet arī lietuviešu tūristi. Ir ģimenes, kas ir sapelnījušas pat vairāk nekā 1000 ventus, un ar Ventspils naudiņu iegūtās atlaides ģimenei ir liels atspaids. Vairākums ventus izmanto kā norēķinu līdzekli, lai ietaupītu līdzekļus. Taču ir arī cilvēki, kas ventus uzlūko kā jauku piemiņas suvenīru. It īpaši gados vecāki cilvēki, kas virtuālā vidē nav tik aktīvi. Viņi labprāt iegādājas ventu suvenīru komplektus. It īpaši ārvalstu tūristi.

Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks atklāj, ka šis projekts ir sevi attaisnojis, jo nospēlējis lielu lomu Ventspils apmeklētāju piesaistei. Šosezon tūristu skaits ir palielinājies par 10%. Katrs tūrists vidēji tērē 33 latus diennaktī. Tātad uz katriem desmit tūkstošiem tūristu pilsētai ienāk vismaz 330 tūkstoši latu. Ja viesis uzturas ilgāk par vienu dienu, tad attiecīgi arī vairāk. Tādējādi var apgalvot, ka ventu projektā ieguldītie līdzekļi ir atmaksājušies vairākkārtīgi. D. Ošenieks sola: lai noturētu lielo interesi, tikšot radītas arī jaunas ventu pelnīšanas iespējas.


Написать комментарий