Latvijai Bratislavā jāizcīna pirmie punkti

foto lff.lv
foto lff.lv

Šodien plkst.21:00 Latvijas futbola izlase uzsāks savu trešo spēli PK2014 kvalifikācijas turnīrā, izbraukumā tiekoties ar Slovākijas valstsvienību. Laiks izcīnīt pirmos punktus!

Latvijas izlase abās pirmajās spēlēs pret grupas favorītēm prata izvirzīties vadībā, tomēr beigās zaudēja - 1:2 pret Grieķiju un 1:4 pret Bosniju un Hercegovinu. Papildus psiholoģiski nepatīkami FIFA oktobra izlašu rangā uzstādītais antirekords - 118. vieta, kamēr slovāki atrodas 48. pozīcijā. Turpinot norādīt uz Slovākijas pārākumu, jāatgādina, ka mūsu pretinieki atlases ciklā jau ieguvuši četrus punktus - 1:1 Lietuvā un 2:0 mājās pret Lihtenšteinu. Un galu galā - slovāki spēlēs savu skatītāju priekšā, un tas nekas, ka stadions ir visai nolaists un tam ir tikai (Slovākijai tas tiešām ir "tikai") 13 tūkstošu ietilpība. Vēl viens negatīvs moments - ar Latvijas izlasi Bratislavā nav trenera Aleksandra Starkova, kurš pārcietis operāciju. Un tomēr, par spīti visam uzskaitītajam, ļoti ceram uz pirmajiem punktiem!

Kvalifikācijas turnīros Latvija un Slovākija vienā grupā bijusi vienreiz - PK2006 atlases ciklā, tātad nākamajā pēc mums tik laimīgā "Euro2004". Toreiz pēc 0:2 pret Portugāli (Zemenes šovs...) un dramatiska 4:3 Luksemburgā cerību pilni gaidījām maču Bratislavā, un sākums bija ideāls - 3. minūtē Māris Verpakovskis atklāja rezultātu, 1. puslaikam beidzoties 1:0 Latvijas labā. Tomēr pēc pārtraukuma mūsējo spēle pajuka, un Slovākija sagrāva ar 4:1. Mājas spēlē pirms septiņiem gadiem Latvija ar Slovākiju nospēlēja 1:1 (Juris Laizāns 74. minūtē ar soda sitienu glāba spēli), tomēr tas netraucēja slovākiem gūt atzīstamu sasniegumu - izcīnīta 2. vieta (krievi trešie, mūsējie piektie) un iegūtas tiesības spēlēt "play-off", kur gan iznāca bezcerīga cīņa ar Spāniju (1:5 un 1:1).

Slovāki toreiz uz PK finālturnīru netika, toties paveica to nākamajā, PK2010, ciklā, izcīnot 1. vietu kvalifikācijas turnīrā (apsteigta Slovēnija, Čehija, Ziemeļīrija, Polija). Arī pašā finālturnīrā Slovākija lika par sevi runāt, grupu turnīra noslēdzošajā mačā ar 3:2 apspēlējot Itāliju, tādējādi piespiežot tai nolikt pasaules čempiones pilnvaras! 1/8 finālā sekoja 1:2 pret Nīderlandi. Tiesa, "Euro2012" kvalifikācijā Slovākijai gāja daudz švakāk, paliekot 4. vietā aiz Krievijas, Īrijas, Armēnijas, aptuveni pirms gada (6. septembrī), piemēram, ar 0:4(!) zaudējot armēņiem Bratislavā.

Slovākijas neapstrīdams līderis ir Mareks Hamšīks, kurš ar "Napoli" izcili iesācis A Sēriju. Bilance ir 6-1-0, tāda pati arī "Juventus", esot divvadībai. Pašam Hamšīkam trīs vārti, tai skaitā pēdējā kārtā pret "Udinese". Tāpat, protams, visi pazīst centra aizsargu Martinu Škrtelu - viņš šosezon piedalījies visās septiņās kārtās Anglijas Premjerlīgā, tiesa, superklubam "Liverpool" ar bilanci 1-3-3 pagaidām neiet daudz labāk nekā mūsu Kaspara Gorkša "Reading". Škrtelam vieni vārti pēc stūra sitiena pret pašu "Manchester City" (2:2). Toties divus no trim vārtiem (iesita gan Lietuvai, gan Lihtenšteinai) šai ciklā guvis pussargs Mareks Sapara (turku "Gaziantepspor"), abās reizēs izceļoties visai līdzīgā stilā - noslēdzot tā saukto otrā viļņa uzbrukumu (novērtos, ka mūsējo rindās līdzīgi uzbrukumiem mēdz pieslēgties Aleksandrs Cauņa). Var tikai zīlēt, vai slovāku treneru duets pret Latviju dos iespēju septembrī ignorētajam, bet tagad izsauktajam (arī tikai pēc tam, kad citam uzbrucējam Martinam Jakubko huligāniskā veidā Krievijas Premjerlīgā tika salauzts žoklis) uzbrucējam Filipam Hološko, kurš nesen Turcijas Superlīgā "Besiktas" labā guva divus vārtus varenā mačā pret čempioni "Galatasaray" (3:3). Protams, nevar nepieminēt arī slovāku vidējās līnijas futbolistu Martinu Štohu, kurš ir viens no "Trabzonspor" līderiem.

Par Latvijas izlasi daudz maz viss ir skaidrs, un lieliem pārsteigumiem sākumsastāvā izvēlē nebūtu jābūt. Kā Sportacentrs.com pārstāvis novēroja treniņā, mūsējie iespēlēja 4-4-1-1 shēmu ar Andri Vaņinu vārtos, Oskaru Kļavu, Denisu Ivanovu, Kasparu Gorkšu, Ritu Krjaukli aizsardzībā, Ivanu Lukjanovu, Oļegu Laizānu, Aleksandru Fertovu, Alekseju Višņakovu vidējā līnijā un Aleksandru Cauņu zem izvirzītā uzbrucēja Artjoma Rudņeva. Kā reālākās opcijas iznākšanai uz maiņu šķiet Māris Verpakovskis, Ritvars Rugins un Edgars Gauračs, kaut gan, protams, daudz kas atkarīgs arī no pašas spēles gaitas. Mača sākums plkst.21:00, bet LTV7 tiešā pārraide sāksies jau plkst.20:45. Spēli tiesās Nīderlandes soģis Denijs Makelijs.

12.10.2012 , 10:35

sportacentrs.com


Написать комментарий