Daugavpilī notika diskusija par Daugavpils un Latgales attīstību atomstaciju tuvumā

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šodien, 11.oktobrī, Daugavpilī tika organizēts apaļais galds, kuru organizē portāls gorod.lv, un kura gaitā Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārstāvji apsprieda Daugavpils un Latgales attīstības iespējas Visaginas un Ostrovecas atomelektrostaciju tuvumā.

Mūsdienu civilizācija nav iedomājama bez elektroenerģijas un, pēc zinātnieku domām, cilvēcei neiztikt bez atoma enerģijas, tas ir, bez AES celtniecības. Šodienas diskusijā tika apspriesti jautājumi un izteikti viedokli par to, cik lielā mērā šādas stacijas ir bīstamas apkārtējiem iedzīvotājiem, kā varētu attīstīties reģions, kas atrodas atomstacijas tuvumā. 

Visaginas pilsētas mērs Daļja Štraupaite ir pārliecināta, ka AES celtniecība ir nepieciešama Baltijas valstīm un šis projekts neapdraudēs apkārtnē dzīvojošos iedzīvotājus. „Mums jāskatās nākotnē – Lietuvai jādomā par enerģētisko neatkarību, un atomenerģētika ir droša un nedārga. Šobrīd atbraukušie amerikāņu zinātnieki veic grunts pētījumus vietā, kur plānots celt atomstaciju. Svētdien, 14.oktobrī, Lietuvā notiks referendums par AES celtniecību, kuram drīzāk ir apspriedes raksturs”, - pastāstīja mērs.
Savukārt pēc Demenes pagasta priekšsēdētājas Valentīnas Gadzānes domām, atomenerģija nav tik droša, kā par to runā. Ignalinas atomstacijas darba laikā un pēc tās slēgšanas netika veikts iedzīvotāju veselības monitorings. Cilvēki baidās no nezināmā, un atomenerģija ir šis nezināmais, ar ko saistās atmiņas par avārijām Černobiļā un Fukusimā.

Tikpat skeptisks attiecībā uz AES celtniecību Daugavpils pilsētas un novada tuvumā bija arī Rēzeknes pilsētas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Rešetņikovs.
Tomēr šī tikšanās bija lietderīga. Tika pieņemts lēmums AES celtniecības jautājumos sadarboties ar Visaginu, bet Daugavpils domes izpilddirektors solīja rūpīgi sekot līdzi projekta liktenim. Turklāt tuvākajā laikā mūsu pilsētā tiks izveidots informācijas centrs.

Baltkrievijas sabiedriskās apvienības „Ekoloģiskā iniciatīva” pārstāve Marina Belousa izteica pieņēmumu, ka pēc minētās diskusijas sekos valsts un pašvaldību konkrētās darbības, kuru gaitā sabiedrība saņems vairāk informācijas.

Veselības norēķinu centra Latgales nodaļas vadītājs Jānis Pitrāns ir pārliecināts, ka lietuviešu kaimiņu ilggadēja pieredze atomenerģētikas izmantošanā noderēs arī Latvijā. Savukārt „Latvenergo” pārstāvji solīja ņemt vērā uzklausītos viedokļus un rūpīgi strādāt pie kopīgā projekta.



Написать комментарий