Rūpniecības produkcijas izlaides apjomi gada laikā auguši par 8,1%

foto tencate.com
foto tencate.com

2012.gada augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās ir pieaugusi par 8,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tai skaitā apstrādes rūpniecībā apjomi auguši par 10,9%, bet samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,5% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,9%.

Apstrādes rūpniecības produkcijas pieaugumu, galvenokārt, ietekmēja metālu ražošanas, mašīnbūves un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanas nozares. Lielākais ražošanas apjomu pieaugums bija citu transportlīdzekļu ražošanā – 2,1 reizi, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) – par 51,2% un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 33,2%.

Savukārt samazinājums bija farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā – par 18,8%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 9,4%, tekstilizstrādājumu ražošanā – par 8,6%.

2012.gada augustā, salīdzinot ar 2012. gada jūliju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 2%. Augustā rūpniecības produkcijas izlaide faktiskajās cenās bija 462,9 miljoni latu.

Augustā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē apjomi auguši par 5,6%, apstrādes rūpniecībā - par 1,9% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,5%. Apstrādes rūpniecības produkcijas pieaugumu, galvenokārt, ietekmēja kokapstrādes, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanas un remonta apakšnozares. Lielākais produkcijas pieaugums apstrādes rūpniecības nozarēs bija citu transportlīdzekļu ražošanā (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošana) – par 96,9%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 17,6%, apģērbu ražošanā – par 15,9%. Savukārt samazinājums bija farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā – par 29,5%, metālu ražošanā – par 7,1%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 2,2%.

Jau ziņots, ka šogad jūlijā, salīdzinot ar jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 0,2%, savukārt, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās pieauga par 5,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Jūlijā rūpniecības produkcijas izlaide (faktiskajās cenās) bija 420,9 miljoni latu.


Написать комментарий