Latvijas galvaspilsētā atcerēsies pazīstamu valodnieku un latgaliešu valodas pētnieku Miķeli Bukšu

foto lu.lv
foto lu.lv

Rīt, 5.oktobrī, Rīgā tiks atklāta piektā starptautiskā latgalistikas konference, kas veltīta mūsu reģiona kultūras mantojuma pētnieka, pedagoga un valodnieka Miķeļa Bukša simtgadei.

Divu dienu laikā Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē konferences dalībnieki apspriedīs dialektoloģijas, vēstures, lingvistikas un etnoloģijas jautājumus.
Protams, šajā zinātniskajā pasākumā piedalīsies arī Latgales pārstāvji no Daugavpils, Rēzeknes, Balviem. Viens no konferences dalībniekiem būs Saeimas deputāts Juris Viļums. Konferences ietvaros uzstāsies Daugavpils universitātes asociētais profesors Henrihs Soms, kurš stāstīs par Miķeļi Bukšu un projektu „Latgales enciklopēdija”, DU Latviešu literatūras un kultūras katedras docents, filoloģijas doktors  Valentīns Lukaševičs uzstāsies literatūrzinātniskās sekcijas sapulcē, bet Saeimas deputāts JurisViļums piedalīsies diskusijā par latgaliešu valodu.

Starptautiskās konferences darbā piedalīsies baltu valodu pētnieki no dažādām valstīm – Lietuvas, Polijas, Krievijas, Zviedrijas.

Jāatzīmē, ka ilgu laiku Latgalē nebija ziņu par Miķeļa Bukša darbību, kas dzimis Rēzeknes apkārtnē un savu mūžu veltījis latgaliešu valodas rakstveida tradīciju saglabāšanai. Tikai pagājušā gadsimta 90.gados, kad atkal tika pieminēti tautiešu aizmirstie vārdi, Latgalē sāka runāt arī par Miķeļi Bukšu un viņa pētnieka, mūsu reģiona kultūras mantojuma vācēja, pedagoga, publicista, literāta, valodnieka u filologa darbību.


Написать комментарий