Pie Rīgas ūdenstilpnēm atrod Latvijā jaunu spāru sugu

publicitātes foto
publicitātes foto

Augustā pie vairākām ūdenstilpnēm Rīgā atrasta Latvijā jauna spāru suga – mazā sarkanace (Erythromma viridulum), portāls “Delfi” uzzināja Latvijas Dabas fondā.

Tā ir jau 60.spāru suga Latvijā un to augusta sākumā izdevās atrast aktīvam putnu vērotājam un portāla "www.dabasdati.lv" pētniekam Ruslanam Matrozim.

Dodoties ar velosipēdu uz Juglas ezeru pārbaudīt paugurknābja gulbju ligzdošanas vietas, pa ceļam tika fotografētas arī spāres. Tās dienas spāru fotogrāfijas tika nosūtītas noteikšanai spāru pētniekam Mārtiņam Kalniņam.

Drīz vien pienāca ziņa, ka fotogrāfijās gan pie Juglas ezera, gan Gaiļezera ir izdevies iemūžināt Latvijai jaunu spāru sugu - mazo sarkanaci.

Lai pārbaudītu jaunatklātas sugas izplatību citās Rīgas ūdenstilpnēs, Matrozis jau speciāli pievērsās šīs sugas meklējumiem, un atrada to vēl trīs vietās - Ziemeļupē (Daugavgrīvas salā), Elles dīķī un Kojusalas līcī (abas vietas Ķengaragā).

Mazās sarkanaces pieaugušo īpatņu lidošanas laiks Latvijā varētu būt no jūlija līdz augusta beigām vai septembra sākumam. Spāru suga apdzīvo ūdensaugiem bagātas ūdenstilpnes, visbiežāk tā uzturas uz lēpju un ūdensrožu lapām. Iespējams, ka mazā sarkanace ir sastopama arī citās Rīgas ūdenstilpnēs - ezeros, dīķos, upju līčos.


Написать комментарий