EK pārstāvis aicina Latvijas piena ražotājus izvairīties no piena kvotas pārsniegšanas

foto milkquality.wisc.edu
foto milkquality.wisc.edu

Latvijas piena ražotāji vēl nav pārsnieguši piena piegādes kvotu, taču turpmākajos mēnešos jārīkojas uzmanīgi, lai tas nenotiktu un Latvijai nevajadzētu maksāt miljoniem eiro lielus sodus, trešdien žurnālistiem teica Eiropas Komisijas par lauksaimniecības politiku atbildīgās struktūras pārstāvis Rodžers Vaits.

Viņš norādīja, ka Latvija vēl nav pārsniegusi noteikto piena piegādes kvotu, kuras periods noteikts līdz 2013.gada martam. Tomēr "piena kvotas izmantojums aizvadīto mēnešu laikā norāda, ka piena ražotājiem būs jāuzmanās no iespējamās soda naudas, ko Latvijai būtu jāmaksā, ja kvota ir pārsniegta," teica Vaits.

"Ja lauksaimnieki turpinās tā strādāt, ir sagaidāms, ka tiks pārsniegta nacionālā kvota," viņš brīdināja.

Jau vēstīts, ka pirmo reizi, iespējams, tiks pārpildīta Latvijas piena piegādes kvota, kas ražotājiem draud ar dramatiskiem Eiropas Savienības (ES) sodiem, vēsta biznesa laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

Avīze raksta, ka piena piegāde kvotas gada piecos mēnešos ir izpildīta par 43,58%. Ikmēneša piegādātā piena apjoms, salīdzinot ar iepriekšējā gada šiem pašiem mēnešiem, pieaug vidēji par 10%. Tas norāda, ka piena kvota tiek pildīta intensīvi, liecina Lauksaimniecības datu centra sniegtā informācija.

Provizoriskās aplēses liecina, ka, turpinoties līdzšinējam pieauguma tempam, līdz šā kvotas gada beigām - 2013. gada 31. martā - tā var tikt pārsniegta par teju 2%. Tas nozīmētu sodu miljoniem latu apjomā, DB lēsuši nozares eksperti.


Написать комментарий