Ieteikumi elektroenerģijas piegādes līgumu slēgšanai

foto elektroas.ru
foto elektroas.ru

Šobrīd AS „Latvenergo” juridiskie klienti aktīvi interesējas par to, kā pievienoties elektroenerģijas tirgum š.g. 1. novembrī un kā izdarīt savu izvēli līdz 10. oktobrim. Saņemot klientu jautājumus un vadoties pēc pieredzes, kas gūta, strādājot ar līdzīgu klientu segmentu Lietuvā, daži praktiski ieteikumi jaunajiem tirgus dalībniekiem – tie palīdzēs savlaicīgi pievienoties elektroenerģijas tirgum, pārvaldīt savus izdevumus un saskaņot tos ar uzņēmuma gada budžetu, informē AS „Latvenergo” Vecākā klientu attiecību vadītāja Sanita Bilzena.

Bieži vien lēmumi tiek  pieņemti pēdējā brīdī un elektroenerģijas tirgus nav izņēmums, kā to liecina arī pieredze ar līdzīga segmenta klientiem Lietuvā. Taču jau šobrīd uzņēmumi ir saņēmuši tirgotāju piedāvājumus un savu izvēli var izdarīt bez steigas sazinoties ar izvēlēto piegādātāju, iegūstot papildu informāciju. Laikus noslēdzot līgumu ar eletroenerģijas piegādātāju, 10. oktobra rīts jums nepienāks kā saspringta  diena, kad ir pēdējais termiņš noslēgt līgumu un tas jādara kopā ar visiem, kas kavējušies ar izvēli.

Šobrīd daudzos uzņēmumos notiek nākamā gada budžeta plānošana. Līdz ar to, noslēdzot elektroenerģijas tirdzniecības līgumu līdz 10. oktobrim, budžetā iespējams iekļaut paredzamās izmaksas, saskaņojot tās ar citiem gada laikā sagaidāmajiem izdevumiem.

Tiem, kuri nebūs noslēguši līgumu, elektroapgāde tiks nodrošināta pēdējās garantētās piegādes (PGP) ietvaros. Taču tas ir jāvērtē kā īstermiņa risinājums, kas ir kā sava veida drošības spilvens līdz laikam, kad izvēlēsieties savu tirgotāju. Pēdējās garantētās piegādes izmaksas būs augstākas nekā  jaunais  elektroenerģijas tirgotāja piedāvājums.  Turklāt  jāņem vērā, ka pēdējās garantētās piegādes cena  ir svārstīga – tā mainīsies ik mēnesi, tāpēc ilgtermiņā izdevīgāk ir noslēgt elektroenerģijas tirdzniecības līgumu ar konkrētu  piegādātāju. Tādējādi neparedzamu cenu aizstāsiet ar paredzamiem un mazākiem izdevumiem.  Par to, ka līgums ir izdevīgāks, liecina tas, ka to klientu skaits, kas pēc 1. aprīļa tirgus liberalizācijas neizvēlējās elektroenerģijas tirgotāju,  ir sarucis no 27% līdz 17% augusta beigās.

Ir svarīgi zināt -  lai no 1. novembra kļūtu par tirgus dalībnieku, elektroenerģijas tirdzniecības līgumam jābūt noslēgtam jau līdz 10. oktobrim. Līguma sagatavošana un noslēgšana prasa zināmu laiku un pēdējās dienās var veidoties līgumu apstrādes rindas. Tāpēc ieteicams sava elektroenerģijas tirgotāja izvēli neatlikt uz pēdējo brīdī, bet to izdarīt vismaz līdz septembra beigām.

Šobrīd AS „Sadales tīkls” ir nosūtījusi informatīvu vēstuli ar aicinājumu iesaistīties brīvajā elektroenerģijas tirgū  vairāk nekā 18 500 jaunajiem brīvā elektroenerģijas tirgus dalībniekiem. Savukārt  „Latvenergo” klientiem ir sagatavojis un izsūtījis savu sadarbības piedāvājumu. Kļūt par tirgus dalībnieku nav sarežģīti – viss, kas uzņēmumam jādara, ir jāizvēlas sev tīkamākais elektroenerģijas tirgotājs un jāapstiprina tam sava izvēle, piezvanot vai nosūtot elektronisku vēstuli, piemēram, „Latvenergo” tel. 80200406 un e – pasts: tirdzniecība@latvenergo.lv. Turpmākais jau ir  tirgotāja ziņā – sniegt informāciju sistēmas pakalpojumu sniedzējam AS „Sadales tīkls”  un  sagatavot līgumu.
Atgādinām, ka no š.g. 1.novembra par elektroenerģijas brīvā tirgus dalībniekiem kļūs visi juridiskie klienti.


Написать комментарий