Grieķijā notiek pret taupības pasākumiem vērst ģenerālstreiks

foto Left Lens
foto Left Lens

Grieķijas arodbiedrības trešdien organizē 24 stundu ģenerālstreiku, lai protestētu pret jaunu valdības plānotu valsts tēriņu samazinājumu par 11,5 miljardiem eiro (8,1 miljards latu), vēsta raidsabiedrība BBC.

Šīs ir pirmais ģenerālstreiks kopš konservatīvo vadītā valdības koalīcija sākusi darbu jūnijā. Tēriņu samazināšana ir nosacījums, lai saņemtu nākamo aizdevuma daļu, bez kura valsts var piedzīvot sabrukumu nedēļu laikā, vēsta BBC.

Streikā, kuru organizē divas lielākās valsts arodbiedrības, piedalās dažādu nozaru darbinieki - no ārstiem līdz gaisa satiksmes kontrolieriem. Līdzās streikam paredzētas arī demonstrācijas. Lai novērstu iespējamās nekārtības, pilsētas centrā ir izvietoti tūkstošiem policistu.

Jau vēstīts, ka Grieķijai jārod risinājumi 11,5 miljardu eiro ieekonomēšanai turpmākajos divos gados, lai tā varētu saņemt starptautisko aizdevēju - EK, ECB un SVF - otru finansiālās palīdzības daļu 31,5 miljardu eiro (22,1 miljarda latu) apmērā no kopējās 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) vērtās atbalsta paketes.

2010.gadā Atēnas jau saņēma aizdevumu no SVF un ES 109 miljardu eiro (aptuveni 77 miljardu latu) apmērā. Šogad nolemts, ka pirmo palīdzības "paketi" nomainīs nākamā - 130 miljardu eiro apmērā. Tāpat nolemts norakstīt 100 miljardus eiro (70 miljardus latu) no Grieķijas parādiem privātajiem investoriem.

Grieķija nesen sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem centās panākt kredīta nosacījumu atvieglošanu. Valsts premjers Samars izteicās, ka grieķi nevēlas papildu naudu, bet vairāk laika taupības pasākumu īstenošanai.

Grieķijas uzdevums ir samazināt valsts parādu no pašreizējiem 160% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 120% 2020.gadā.


Написать комментарий