Starptautisko plenēru noslēdza izstāde Daugavpils muzejā, nākamais plenērs norisināsies jau Rotko mākslas centrā

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Otrdien, 25.septembrī, Daugavpilī noslēdzās Starptautiskais plenērs „Marks Rotko 2012”, kurā piedalījās 15 profesionālie mākslinieki no 9 valstīm. Saskaņā ar tradīciju astoto gadu pēc kārtas minētā pasākuma noslēgums notiek slavena abstrakcionista dzimšanas dienā.

25.septembrī plenēra dalībnieki bija sapulcējušies pie Marka Rotko piemiņas zīmes, kur nolika sārto rozi un fotografējās pie vietējās ievērojamās vietas. Klātesošā Rotko mākslas centra asistente mākslinieciskajos jautājumos Farida Zaletilo pastāstīja, ka pārējie pasākuma rīkotāji un mākslas lietu komiteja tobrīd pildīja svarīgu uzdevumu – atlasīja mākslinieku gleznu kolekciju, kas paliks Daugavpilī un papildinās Centra fondu. Komitejā darbojās Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Eduards Kļaviņš, Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs Kristaps Zariņš un mākslas zinātniece Stella Peļše.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā nebija kur ābolam nokrist – Starptautiskā plenēra noslēguma ceremonijā piedalījās liels dažāda vecuma pilsētnieku skaits. Vicemērs Vitālijs Azarevičs atzīmēja, ka Daugavpilī ir daudz mākslas un Rotko jaunrades cienītāju.

Pēc svinīgās uzrunas plenēra dalībniekiem tika pasniegti diplomi kā pateicība par mūsu slavena mākslinieka jaunrades popularizēšanu, kā arī īpašā Daugavpils naudiņa piemiņai. Savukārt viesi pateicās pasākuma rīkotājiem un pilsētniekiem par siltu uzņemšanu, skaistu pilsētu, iespēju radoši darboties.

Norvēģijas pārstāvis Lars Strands (Lars Strandh) novēlēja Daugavpilij, lai pēc 10-15 gadiem Cietoksnī darbotos ne tikai viens no svarīgākajiem Austrumeiropas kultūras centriem, bet arī īstā Mākslas pilsēta, kas būtu pilna ar suvenīru veikaliņiem, restorāniem, viesnīcām, kuru varētu apmeklēt ne mazāk par 100 000 tūristiem gadā, atstājot tur desmitiem miljonu latu.

Rotko mākslas centra ekspozīciju kurators Māris Čačka portālam Gorod.lv pastāstīja, ka plenēra rīkotājiem ir liels prieks, ka pasākuma dalībnieku skaits pieaug ar katru gadu, tas ļauj izvēlēties labākos no labākajiem profesionāļiem. Šogad Centra kolekcija tiks papildināta ar vairāk nekā 20 mākslas darbiem.
Savukārt nākamgad tiek plānots samazināt plenēra dalībnieku skaitu līdz 11 māksliniekiem un palielināt plenēra norises laiku. Pēc Māra Čačkas vārdiem, tas ir saistīts ar tīri praktisko pusi – mākslinieku gleznām nepietiek laika izžūt. Kā arī tika paziņots, ka nākamā plenēra dalībnieku vidū noteikti būs Daugavpils pārstāvis.

Muzeja apmeklētāju uzmanībai tika piedāvāti gandrīz visi Starptautiskā plenēra dalībnieku darbi, kuri pārsteidza ne tikai ar nosaukumiem („Bastiona dvēsele”, „Putnu lidojuma mirklis”, „Latvijas gotika”, „Spontānās emocijas”, „Amerikāņu renesanse”), bet arī ar fantāzijas lidojumu, krāsu dažādību vai, tieši otrādi, krāsu lakonismu un atturību.



Написать комментарий