LM vērtēs Igaunijas pieredzi demogrāfijas jautājumu risināšanā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Demogrāfisko lietu padomes sēdē trešdien apspriedīs Igaunijas valdības pieredzi, kā kaimiņvalstī īsteno valsts politiku demogrāfijas un ģimenes atbalstam, informēja Labklājības ministrijā (LM).

Igaunijas Sociālo lietu ministrijas Bērnu un ģimenes departamenta padomniece Hanna Vseviova dalīsies pieredzē par ģimenes valsts atbalsta politiku Igaunijā. Kā būtiskāko valsts atbalstu Igaunijas ģimenēm kaimiņvalstī uzskata vecāku pabalstu izmaksu 19 mēnešu garumā.

Savukārt Iekšlietu ministrijas (IeM) Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietniece Maira Roze iepazīstinās ar sagatavoto ziņojumu par migrācijas politiku. Statistika liecina, ka 2012.gadā Latvijā uzturas 60 200 ārzemnieku ar derīgām uzturēšanās atļaujām jeb 2,27% no Latvijas iedzīvotāju kopskaita.

Ārlietu ministrijas (ĀM) Speciālo uzdevumu vēstnieks Rolands Lappuķe padomes locekļus iepazīstinās ar ziņojumu par diasporas jautājumiem. ĀM statistika liecina, ka Latvijas diasporas lielums pasaulē ir 350 000 400 000 cilvēku. Arī šobrīd emigrācija nav apstājusies, bet notiek lēnāk.

Demogrāfisko lietu padomes mērķis ir veicināt vienotas valsts demogrāfiskās politikas izveidi un īstenošanu visos valsts pārvaldes līmeņos. Būtiskākie lēmumi, par ko vienojusies padome iepriekšējās sēdēs, ir sociālo iemaksu pensijas kapitālā dubultošana vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam, nekustamā īpašuma nodokļa atlaide 50% apmērā daudzbērnu ģimenēm un citi jautājumi.

Padomes sastāvā ir ekonomikas, labklājības, finanšu, iekšlietu, izglītības un zinātnes, kultūras, tieslietu, veselības un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri, Saeimas komisiju deputāti, kā arī pārstāvji no Latvijas Universitātes, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Stratēģiskās analīzes komisijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un vairākām nevalstiskajām organizācijām.


Написать комментарий