Valdība atbalsta iespēju iedzīvotājiem piedāvāt valsts krājobligācijas

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Uzklausot Finanšu ministrijas (FM) informatīvo ziņojumu par krājobligāciju ieviešanas iespējām, valdība otrdien deva konceptuālu atbalstu emitēt un no nākamā gada iedzīvotājiem piedāvāt iespēju pirkt krājobligācijas.

Plānots, ka FM ar krājobligāciju ieviešanu saistītos izdevumus 2012.gadā nodrošinās no valsts parāda vadības apkalpošanai piešķirtajiem budžeta līdzekļiem. No šīs valsts budžeta programmas krājobligāciju ieviešanas un izplatīšanas izdevumus segs arī turpmākajos gados.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) pēc jautājuma izskatīšanas valdības slēgtajā sēdē žurnālistiem sacīja, ka iedzīvotājiem būs iespēja valsts vērtspapīrus iegādāties nākamā gada pirmajā pusē, un to varēs izdarīt Latvijā lielāko komercbanku filiālēs, to interneta bankā un VAS "Latvijas Pasts" (LP).

Obligāciju nominālvērtība būs zema – viens lats, minimālā vertspapīru iegādes summa paredzēta 30 lati, bet maksimālā – 50 000 latu. Atmaksas termiņi būt dažādi – sākotnēji tie būs mazāki no sešiem līdz 12 mēnešiem, bet vēlāk vērtspapīrus varētu emitēt arī uz pieciem desmi gadiem, teica ministrs.

Vilks cer, ka valsts obligācijas būs ne mazāk izdevīgas kā komercbanku depozīti.

Finanšu ministrs atgādināja, ka šādas valsts obligācijas krīzes pirmsākumos emitētas kaimiņvalstī Lietuvā, kur iedzīvotāju atsaucība pirkt valsts vērtspapīrus bija negaidīti augsta. Vilks cer, ka ne mazāka atsaucība pirkt valsts obligācijas būs arī Latvijā, un valstij izdosies piesaistīt vairākus desmitus miljonus latu.

Valsts kases (VK) pārvaldnieks Kaspars Āboliņš piebilda, ka ar šo vērtspapīru emisijas palīdzību valsts vairāku gadu garumā varētu piesaistīt aptuveni 100 miljonus latu, novirzot šo finansējumu valsts aizņēmuma pārfinansēšanai.

VK būs atbildīgā iestāde par Latvijas valsts krājobligāciju ieviešanu.

VK norāda, ka mērķis ir nodrošināt Latvijas iedzīvotājiem drošu ieguldījumu un uzkrājumu veidošanas alternatīvu jau pastāvošajiem finanšu iestāžu piedāvājumiem, kā arī veicināt privātpersonu iesaisti valsts vērtspapīru tirgū, tādējādi nodrošinot papildu līdzekļu piesaisti valsts budžeta finansēšanas nepieciešamības segšanai.

Šobrīd valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru tirgū galvenokārt piedalās institucionālie investori – pensiju fondi, apdrošināšanas sabiedrības un komercbankas, jo sākotnējās izsolēs var piedalīties tikai "NASDAQ OMX Riga" biedri – komercbankas, kuras apkopo savu klientu pieprasījumus un iegādājas valsts vērtspapīrus VK organizētajās izsolēs šo klientu vārdā.

Lai gan esošajā vērstpapīru tirgū privātpersonām ir iespēja piedalīties, tas ir orientēts uz institucionāliem investoriem, tāpēc izstrādāts priekšlikums par krājobligāciju ieviešanas iespējām Latvijā, kas paredz viegli pieejamu un saprotamu valsts vērstpapīru iegādi Latvijas iedzīvotājiem.


Написать комментарий