Vienojas par nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem ģimenēm ar bērniem

foto family-and-relationships.com
foto family-and-relationships.com

Jau ar nākamo gadu jābūt būtiskiem uzlabojumiem bērnu kopšanas pabalstu izmaksas sistēmā, bērnudārza pieejamībā un jāpanāk nodokļu atvieglojumus ģimenēm ar bērniem. Par šādu atbalstu demogrāfijas problēmu risināšanai otrdien, 18.septembrī, konceptuāli vienojās Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti. Tāpat deputāti šodien iepazinās ar demogrāfijas situāciju Baltijas valstīs pēdējo divdesmit gadu laikā.

„Deputāti šodien konceptuāli atbalstīja, ka, nākamā gada valsts budžetā jāparedz finansējums pirmskolas izglītībai no bērna pusotra gada vecuma, jāpaaugstina iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi par apgādājamo bērnu, jāpagarina vecāku pabalsta izmaksa līdz bērna pusotra gada vecumam un jāpalielina minimālais pabalsta apjoms,” uzsver apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks, norādot, ka par konkrētu priekšlikumu realizāciju deputāti vienosies šo ceturtdien ārkārtas apakškomisijas sēdē.

I.Parādnieks norāda, ka svarīgi jau tagad vienoties par konkrētiem atbalsta pasākumiem demogrāfijas veicināšanai, lai ar nākamo gadu nauda budžetā tiktu piešķirta. „Esam izveidojuši demogrāfijas problēmu ilgtermiņa risinājumus, kas sistēmiski ir sakārtoti un kompleksi sniedz atbalstu no bērna piedzimšanas līdz skolai, kā arī aprēķinājuši to prognozējamo ietekmi uz 2013., 2014. un 2015.gada budžetu. Piemēram, vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta izmaksas termiņa pagarināšana līdz bērna pusotra gada vecumam, nodrošinot pakāpenisku pāreju no 2013.gada 1.jūlija 50 procentu, 2014.gada 1.janvāra 70 procentu un 2015.gada 1.janvāra 100 procentu apmērā,” piebilst I.Parādnieks.

Deputāte Daina Kazāka (RP) aicināja atbalstītos priekšlikumus pārrunāt arī frakcijās, lai labāk izvērtētu ietekmi uz budžetu nākotnē un uzsvēra nepieciešamību panākt, ka Demogrāfijas lietu padomē premjera Valda Dombrovska vadībā pieņemtais lēmums par 23 miljonu latu finansējuma piešķiršanu, nodrošinot principa „nauda seko bērnam” realizēšanu, tiktu iestrādāts jau 2013.gada budžetā. Savukārt deputāte Elīna Siliņa pauda viedokli, ka svarīgi arī panākt piešķirtā finansējuma izmantošanu konkrētiem mērķiem.

Līdz 2003.gadam Latvijā un Igaunijā dzimstības pieaugums bija līdzīgs, taču 2003.gadā Igaunijā bija kardinālas izmaiņas demogrāfijas politikā, tāpēc situācija mainījās un pieauga jaundzimušo skaits, dzimstības atšķirības Baltijas valstīs pēdējo gadu laikā deputātiem skaidroja demogrāfs Ilmārs Mežs. I.Mežs informēja, ka Igaunijā vecāku pabalstu izmaksā 19 mēnešu garumā, un tās minimālais apjoms ir 195 lati. Kaimiņvalstī katram bērnam garantēta vieta bērnudārzā no pusotra gada vecuma, turklāt īpaši tiek veicināts, lai ģimenēs dzimtu arī otrie, trešie un nākamie bērni, tāpat izglītības process ir reāli bezmaksas, ieskaitot brīvpusdienas visās klasēs.

Tāpat I.Mežs, „Māmiņu kluba” vadītāja Sandija Salaka, Privāto pirmskolas izglītības iestāžu biedrības vadītāja Daina Kājiņa un Darba devēju konfederācijas eksperts Pēteris Leiškalns pauda atbalstu šādai kompleksai pieejai un uzsvēra, ka atbalstītie risinājumi būtiski motivēs ģimenes pieņemt lēmumu laist pasaulē jaunu dzīvību.


Написать комментарий