Īrijas lauksaimniecības ministrs uzteic Latvijas rīcību, aktualizējot tiešmaksājumu jautājumu

foto en.minghui.org
foto en.minghui.org

Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministrs Saimons Kovenijs tikšanās laikā ar zemkopības ministri Laimdotu Straujumu atzinīgi novērtējis Latvijas paveikto, pievēršot uzmanību situācijai ar Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumiem.

Kā portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijā (ZM), Straujuma Kovenijam skaidrojusi "netaisnīgo situāciju ES tiešo maksājumu pašreizējā sadales sistēmā, kā rezultātā Latvijas lauksaimnieki joprojām saņem viszemākos tiešos maksājumus citu dalībvalstu starpā".

Straujuma uzsvērusi, ka tiešie maksājumi, jau sākot ar 2014. gadu, dalībvalstu lauksaimniekiem nedrīkst būt zemāki par 80% no vidējā tiešmaksājumu līmeņa ES un to, ka tiešo maksājumu apjoms nedrīkst atšķirties Baltijas valstu starpā.

ZM norāda, ja Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministra vizīte Latvijai ir būtiska tāpēc, ka Īrija 2013. gada pirmajā pusgadā būs ES prezidējošā valsts. Īrijas lauksaimniecības, pārtikas un jūrlietu ministrs Kovenijs šajās dienās apmeklē Baltijas valstis - Latviju, Igauniju un Lietuvu. Kā zināms, Baltijas valstu lauksaimnieki šobrīd saņem viszemākos tiešos maksājumus ES.

ZM informē, ka Kovenijs sacījis: viņš labi saprot Latvijas prasību pamatotību par nepieciešamību izlīdzināt tiešos maksājumus, lai Baltijas valstu lauksaimnieku saņemtais tiešmaksājumu apjoms tuvinātos ES vidējam rādītājam.

Īrijas ministrs uzsvēris, ka Straujumai, tiekoties ar ES dalībvalstu lauksaimniecības ministriem, Eiropas Komisijas amatpersonām un citām ES augsta ranga amatpersonām, ir izdevies pievērst uzmanību valdošajai netaisnīgajai situācijai.

„Šī jautājuma risināšana nav viegla - ja kādai valstij tiek palielināts tiešmaksājumu apjoms, tad kādai citai tas ir jāsamazina. Īrijas kā nākamās Eiropas Savienības prezidējošās valsts uzdevums būs rast kompromisu starp valstīm, kas saņem zemus un augstus tiešmaksājumus, un rast risinājumu, lai Baltijas valstis turpmāk nesaņemtu tik zemus tiešos maksājumus. Pie tam Īrija tāpat kā Latvija uzskata, ka atbalsta maksājumi jāsaņem tiem zemju īpašniekiem un lauksaimniekiem, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu," paskaidrojis Kovenijs.


Написать комментарий