Dzejniece Inese Zandere: Mazo pilsētnieku iesaistīšana Dzejas dienās palīdzēs tiem izaugt par prasmīgiem lasītājiem 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šodien Daugavpils pilsētas un novada Dzejas dienu ietvaros pilsētas bērnu bibliotēkā „Zīlīte” notika mazo lasītāju tikšanās ar latviešu rakstnieci un dzejnieci Inesi Zanderi.

Inese Zandere raksta vairāk nekā 20 gadus, viņa ir publicējusi aptuveni 300 bērnu grāmatas. Latvijas Dzejas dienu pasākumos piedalās, sākot no 17 gadu vecuma, un līdz šim laikam ir pārliecināta, ka pat ja šāda veida pasākumos cilvēki pulcējas formālu iemeslu dēļ, nevis tāpēc, ka dzeja ir sirdij tuva nodarbe, vienalga no tā ir liels labums.

Kornejs Čukovskis bija pārliecināts, ka bērniem jāraksta tāpat, kā pieaugušajiem, tikai vēl labāk. Inese Zandere šos vārdus apliecina ar savām spilgtām un labām grāmatām. Viņa raksta par madāmu Zosi, kas taisās precēties ar skaisto Kaķi un kopā ar draudzenēm Cūku un Aitu dodas pēc kāzu kleitas; un par karali Ēzi, kas dzīvo brūkleņu tornī; un par Lupatiņām, kas atdzīvojās un palīdzēja mazajam zēnam, kas atradās slimnīcā. Starp citu, pēc grāmatas „Kā Lupatiņi mainījās” motīviem tika uzņemta multfilma un DVD var iegādāties kopā ar grāmatu.

Rakstniece ļoti radoši un atbildīgi uztver grāmatas noformējuma jautājumu – visas grāmatas ir krāsainas, labi ilustrētas, izgatavotas no kvalitatīvā papīra. Turklāt, vairākas no tām ir rotaļu grāmatas. Piemēram, grāmatā par madāmu Zosi ir pievienotas grāmatu varoņu lelles no papīra, kuras var izgriezt, grāmatai ir pievienoti ielūgumi uz Zoss kāzām, dziesmiņa ar notīm, dažas spēles un informācija, kā dzīvnieki „runā” dažādās valodās.

Rakstniece atzinās, ka viņai palīdzot meita, kas ir izdevniecības direktore un nodarbojas ar oriģinālu latviešu bērnu grāmatu izdošanu. Kā arī Inese Zandere sadarbojas ar krievu izdevniecību „Samokat”, kas tulko viņas darbus krievu valodā.

Pēc rakstnieces domām, dzeja kā harmoniski organizētā dzīves forma palīdz maziem bērniem iepazīt apkārtējo pasauli. „Pat ja bērns nesaprot dzejoļa jēgu, viņš uztver dzejas struktūru. Ir pierādīts, ka mūsdienās Eiropas Savienībā katram piektajam cilvēkam ir problēmas ar teksta uztveri, liela eiropiešu daļa nespēj izlasīt uzrakstīto vai to saprast. Tas attiecas arī uz Latviju. Ceru, ka mazo lasītāju iesaistīšana Dzejas dienās palīdzēs viņiem kļūt par prasmīgiem lasītājiem”, - uzskata Inese Zandere.

Bērnu bibliotēkā ar rakstnieci tikās Vienības pamatskolas 2.klases skolēni, kuriem tika stāstīts par dzeju un nolasīti dzejoļi no jaunā slimnīcai veltītā dzejoļu krājuma. Minētie dzejoļi tika uzrakstīti mājas lapai slimnicaberniem.lv, un tajos mazam bērnam, kas ir nokļuvis slimnīcā, vienkāršā valodā tiek stāstīta informācijas, kas palīdzēs atbrīvoties no bailēm un neapjukt medicīniskajos terminos. Mājas lapai domāto dzejoli Inese rakstīja sadarbībā ar kolēģi Kārli Vērdiņu.



Написать комментарий

Jauks pasākums Daugavpilī ir "Dzejas dienas"!