Āboltiņa skaidroja, ka iepriekš tika analizēti arī iespējamie šķēršļi, kas varētu traucēt nepilsoņiem reģistrēt bērnu par pilsoņiem, un tie tika ņemti vērā, strādājot pie Pilsonības likuma grozījumiem. Katrai valstij ir tiesības izvērtēt naturalizācijas nosacījumus, un Saeimas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisija arī rūpīgi vērtējusi šos jautājumus, sacīja politiķe, piebilstot, ka pilsonība nevienam nav jāuzspiež.

Saeimas priekšsēdētāja arī pauda viedokli, ka EDSO vēstulei saistībā ar Saeimā pieņemtajiem Pilsonības likuma grozījumiem ir rekomendējošs raksturs un nav pamata bažām par to. Āboltiņa norādīja, ka šī ir otrā līdzīga vēstule, kura no pirmās vēstules atšķiras ar nedaudz citādāku tekstu.

Pēc Āboltiņas domām, šajā situācijā nepieciešams turpināt skaidrot starptautiski šo jautājumu, lai novērstu dezinformāciju. Saeimas priekšsēdētāja arī piebilda, ka Latvijai ir būtiski saglabāt nacionālo identitāti, un nebūtu pieņemama situācija, ka Latvijas pilsonība kādam tiktu uzspiesta.

Kā ziņots, EDSO ir nosūtījusi Āboltiņai vēstuli, kurā kritizē aizvadītajā ceturtdienā atbalstītos grozījumus Pilsonības likumā, mudinot atcelt jebkādus ierobežojumus pilsonības piešķiršanai bērniem, kas nepilsoņu ģimenē pēc 1991.gada 21.augusta dzimuši Latvijā, raksta laikraksts "Neatkarīgā".

"Es strikti neatbalstu regulējumu, kas vecākiem vai bērniem nepilsoņu bērnu pilsonības iegūšanas procesā nosaka papildu nosacījumus, piemēram, ka bērniem un vecākiem pastāvīgi jādzīvo Latvijā, vai prasību, ka vecākiem būtu jārūpējas par to bērnu latviešu valodas apguvi vai lojalitātes pret Latviju ieaudzināšanu," vēstulē Āboltiņai un Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājai Ilmai Čepānei (V) raksta EDSO augstais komisārs mazākumtautību jautājumos Knuts Vollebeks.

Vollebeks uzsvēris, ka Pilsonības likumam būtu jāstrādā ar atpakaļejošu datumu un visiem bērniem, kas Latvijā dzimuši pēc 1991.gada 21.augusta, būtu jāpiešķir pilsonība, "jo šeit joprojām ir tūkstoši, kas nav ieguvuši pilsonību citos veidos [naturalizācija]". "Es jūs mudinu un iedrošinu ņemt vērā šos apsvērumus, turpinot Saeimas debates par šo jautājumu," vēstuli nobeidz EDSO augstais komisārs.