Īrijas valdība meklē risinājumus fiktīvo laulību problēmai

foto baltic-ireland.ie
foto baltic-ireland.ie

Īrijas valdība izstrādā jaunus likumus, lai cīnītos pret fiktīvo laulību problēmu, vēsta laikraksts "Irish Independent".

Pēdējos gados Īrijā un Lielbritānijā pieaudzis gadījumu skaits, kad laulībā stājas Austrumeiropas sievietes ar vīriešiem no Āzijas vai Āfrikas, lai tie iegūtu uzturēšanās atļauju Eiropas Savienībā.

Pēc Īrijas Imigrācijas dienesta datiem, sievietēm no Austrumeiropas par stāšanos šādās laulības tiek maksāti vismaz 2000 eiro, bet dažos gadījumos - pat līdz 10 000 eiro.

Jaunākie dati liecina, ka, neskatoties uz to, ka pagājušajā gadā samazinājies pieteikumu skaits uzturēšanās atļaujām, pamatojoties uz laulībām, 2012.gada pirmajā pusgadā šis skaitlis atkal palielinājies, vēsta "Baltic Ireland".

Amatpersonas atzinušas, ka ievērojama daļa precību tikušas organizētas ar vienu mērķi - nodrošināt trešo valstu pilsoņiem uzturēšanās tiesības Īrijā.

Šobrīd valdība plāno sākt stingrākus ierobežojumus, kā arī aktīvi piedalās Eiropas mēroga iniciatīvās pret fiktīvajām laulībām.

Visbiežāk iespējamās fiktīvās laulības slēdz pakistānieši ar partnerēm no Baltijas valstīm, liecina Imigrācijas departamenta dati.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos iesniegti 76 pieteikumi no Pakistānas pilsoņiem, kas apprecējušies ar Latvijas pilsonēm, salīdzinot - visā pagājušajā gadā bija 114 šādi pieteikumi.

Kopumā uzturēšanās atļauju pieteikumu skaits, pamatojoties uz precībām ar ES pilsoni, samazinājās no 1939 gadījumiem 2010.gadā līdz 1617 pagājušajā gadā. Bet šogad no janvāra līdz jūnijam to skaits atkal pieauga līdz 960.

Pagājušā gadā trešdaļa no 1617 uzturēšanās atļauju pretendentiem bija precējušies ar Latvijas vai Lietuvas pilsonēm.

Gardas Nacionālā imigrācijas biroja virsnieki cieši sadarbojas ar laulību reģistratoriem, lai konstatētu krāpšanos, bet Tieslietu, kā arī Sociālās aizsardzības departaments īsteno virkni citu iniciatīvu.

Priekšlikumi, kas likvidētu nepilnības Īrijas tiesību aktos, ir jau iekļauti jaunajā imigrācijas, uzturēšanās un aizsardzības likumprojektā.

Pagaidām ierosinātās likumu izmaiņas vēl nav saņēmušas vairākuma atbalstu valdībā. Tomēr Tieslietu ministrija ierosinājusi amatpersonām no jauna izskatīt priekšlikumus, lai padarītu tos vēl efektīvākus.


Написать комментарий