Raimonds Vējonis: Atbilde nekorektajai ministrei par 'valsts vaļiem un iepuvušajām nozarēm'

foto lvportals.lv
foto lvportals.lv

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atgādina, ka Latvijas Republikas Ministru kabinetu kopš 2009.gada 12.marta vada Valdis Dombrovskis, kura vadītajās valdībās ZZS ministri ir strādājuši arī vissmagākās krīzes periodos. ZZS ministri krīzes gados uzņēmās atbildību par tām nozarēm, no kurām mērķtiecīgi izvairījās pārējie koalīcijas partneri – par veselību, labklājību un izglītību.

ZZS pieņēma lēmumu neizvairīties no grūtībām, lai arī bija skaidrs, ka pēc pāris gadiem atradīsies politisko karjeru veidojoši ļaudis, kuri izmantos iespēju "gudri" kritizēt.

ZZS lauku attīstības politika visus gadus ir bijusi vērsta uz reģionu attīstību. Gribu uzsvērt, ka par reģionālo attīstību ZZS bija atbildīga tikai pusgadu, un mūsu partiju apvienības biedri pašvaldībās bija un ir tie, kas, atšķirībā no konsolidējošās valdības, īstenoja sociāli atbildīgu politiku.

Labklājības politikas izstrāde un īstenošana vienmēr ir bijusi ārpus valdību vadītāju un it īpaši finanšu ministru galveno rūpju loka – ZZS tikai priecājas, ka pašreiz finanšu ministrs ir spiests uzklausīt labklājības ministres prasības. Tomēr jānorāda, ka pagaidām nav redzami īpaši reāli uzlabojumi, kaut gan nozarei budžets kopumā ticis un tiks palielināts, salīdzinot ar krīzes gadiem. Ir tapusi reforma lauku "iztīrīšanai" no darbspējīgiem cilvēkiem. Bez tam jāatgādina, ka tieši Viņķeles kundze un premjers bija tie, kas uzstāja, ka 8 latu ģimenes valsts pabalsts ir jālikvidē nekavējoties un pensijas jāsamazina, neskatoties uz kliedzošo demogrāfisko situāciju un mazajām pensijām lielākajai daļai pensionāru. Jāatzīst, ka demogrāfija un joprojām neierindojas prioritāro nozaru sarakstā.

Piekrītu, ka Latvijas izglītības sistēmā vēl joprojām ir nepieciešami uzlabojumi – tādi būs nepieciešami vienmēr. Tomēr Latvijas izglītības sistēma ir iekļaujoša un pieejama. Cerams, ka pieejama tā paliks arī pēc izglītības koncepciju un plānu īstenošanas. ZZS vienmēr ir aizstāvējusi saprātīgu mazo skolu saglabāšanu un finansējuma piešķīrumu arodskolām.

Latvijas laukos ir zemnieki un spēcīgi ražotāji. Brīvais tirgus bija, ir un paliks smags pārbaudījums mūsu lauksaimniekiem, tomēr ZZS zemkopības ministri vienmēr ir aizstāvējuši vietējo lauksaimnieku intereses. Tai skaitā samazināto akcīzes nodokli dīzeļdegvielai un lauksaimniecības zemes kreditēšanas programmu.

Pašreizējā koalīcija aktīvi izmanto ilggadīgā ZZS vides ministra vadībā sasniegto – Latvija ir zaļa valsts. Viņa vadītā ministrija spēja panākt, ka Latvija tiek atzīta ar otro zaļāko valsti pasaulē. Cerams, ka pašlaik vides aizsardzības sistēma spēs vēl kādu laiku efektīvi darboties nepieredzējuša ministra vadībā.

ZZS noteikti ir par tālredzīgu politiku. Bet mums ir tuvu jāredz Latvijas cilvēki, mūsu domas un rīcība vispirms jāvelta uz nacionālo, valsts interešu aizstāvību. Tāda vienmēr ir bijusi ZZS īstenotā politika, arī apstākļos, kad bijis jācīnās ar citu koalīcijas partneru vēlmi ignorēt nacionālās intereses, akli pildīt norādījumus no ārpuses, tikpat akli kopēt citu valstu pat neveiksmīgu pieredzi.

ZZS aicina pašreizējās koalīcijas ministrus, it īpaši labklājības ministri Ilzi Viņķeli, objektīvi un profesionāli paust viedokli publiskajā telpā.


Написать комментарий