Latvijā šogad sešreiz ražīgāks labības gads, pie kaltēm rindas

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Šogad Latvijā prognozējams sešreiz ražīgāks graudu gads nekā pērn, taču labība ir mitra, tāpēc kaltēs ar lielo apjomu netiek galā. Līdz ar to zemnieki arī šogad daudzviet pie graudu pieņemšanas vietām stāv rindās, otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža.

Par to, vai šis labības audzētājiem būs arī lielais peļņas gads, gan varēs spriest, kad visa labība būs novākta. Zināms, ka daudzviet Latvijā lietavu dēļ labība ir sakritusi veldrē. Kopumā "ražas ir labas, bet vienlaikus arī ne vienlīdzīgi visur izaugušas", viņš pauda.

"Labības aprirkņi pildās ļoti strauji, gaidām, ka jau nedēļas laikā vairums lauki būs jau novākti," teica "Latraps" vadītājs.

Pašlaik graudu kaltēs ir problēmas laicīgi izkaltēt visus zemnieku atvestos graudus, jo tie ir mitri. Zemnieki arī šovasar spiesti pie graudu pieņemšanas vietām stāvēt garās rindās, gaidot savu kārtu nodot graudus. Zemkopji par to ir neapmierināti, taču uztver šo apstākli ar izpratni, teica Ruža.

Vienlaikus viņš pauda - lai rindu problēmu mazinātu, zemniekiem vajadzētu radoši padomāt, piemēram, par tādu telpu izveidi, kurās izkultos graudus uzglabāt pāris vai trīs dienas, pirms vest uz graudu pieņemšanas vietām. Tomēr situācija neesot tik katastrofāla, lai graudi, gaidot savu pieņemšanu, aizietu bojā.

Situācija gan nav tik katastrofāla, ka graudi, tos nepieņemot, aizietu bojā. Vairākas dienas nav bijis nopietns lietus, ko graudu kaltēs uztver ar atvieglojumu, uzsvēra Ruža.


Написать комментарий