Viedoklis: Vietējo augstskolu studentu samazināšanas skaitā ir vainīgs nevis slinkums, bet demogrāfiskā situācija

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pirms dažām dienām Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš paziņoja laikrakstam „Diena”, ka pēdējos gados strauji samazinās jauniešu skaits, kas pēc vidusskolas izvēlas augstskolu Latvijā.

Pēc rektora viedokļa, savulaik mūsu valsts bija pirmajā vietā studējošo skaita ziņā ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē - aiz Kanādas. Tāpēc mūsu valstī nepieciešama augstskola ar augstiem standartiem, kurā iestātos tikai tie cilvēki, kurus interesē akadēmiskā izglītība, nevis liela alga.

Daugavpils universitātes Sabiedrisko attiecību menedžere Vita Vilevko Gorod.lv pastāstīja, ka augstskolā iestājušos studentu skaits tiešām ir nedaudz samazinājies. Tomēr pašlaik DU budžeta un maksas vietās iestājušies aptuveni 700 studenti. Iestājušos studentu precīzais skaits būs zināms septembra vidū, kad tiks noslēgta studentu papildus uzņemšana, un būs zināms to cilvēku skaits, kuri turpinās studijas doktorantūrā.

Pēc DU menedžeres viedokļa, studentu skaita samazināšanās nav saistīta ar slinkumu vai nevēlēšanos studēt. Savā ziņā to ietekmē arī pašreizējā demogrāfiskā situācija – nav noslēpums, ka dzimt divreiz mazāk cilvēku, nekā mirst. Jāņem vērā arī tā jauniešu daļa, kas izvēlas studēt ārzemēs vai pelnīt naudu ārpus mūsu valsts robežām.

Sākot ar šodienu, 20.augustu, un līdz 9.septembrim Daugavpils universitātē notiks studentu papildus uzņemšana atsevišķās fakultāšu programmās, kur vēl ir brīvās vietas.


Написать комментарий