Elektrības norēķinos piemēros 21% PVN likmi

foto 1tv.ru
foto 1tv.ru

No trešdienas norēķinos par elektrību piemēros samazināto 21% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmi.

Jau ziņots, ka, no 1.jūlija samazinot elektroenerģijai piemērojamo PVN likmi no 22% uz 21%, mainīsies arī elektrības tarifs iedzīvotājiem. Pēc jaunās likmes par jūlijā patērēto elektroenerģiju būs jānorēķinās, sākot ar 1. augustu, informēja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

PVN likmes izmaiņas stājas spēkā visām tarifu grupām. Skaitliski vislielākā "Latvenergo" klientu grupa - mājsaimniecības - pārsvarā norēķinās pēc diferencētā tarifa T1. Ar jauno PVN likmi Starta tarifu samazinās no 0,0825 latiem par kilovatstundu (Ls/kWh) līdz 0,0818202 Ls/kWh, savukārt Pamata tarifu - no 0,1074 Ls/kWh līdz 0,1065163 Ls/kWh. Starpība tiek noapaļota par labu klientiem.

Lai atvieglotu maksājuma aprēķinus klientiem, starpība tiek noapaļota par labu klientiem: Starta tarifs - 0.0818 Ls/kWh, Pamata tarifs - 0.1065 Ls/kWh. Uzņēmums atklāj, ka tarifu noapaļojuma starpība gada laikā būs aptuveni 30,4 tūkstoši latu.

Par patērēto elektroenerģiju jāmaksā reiz mēnesī par iepriekšējo periodu, tāpēc par jūlijā patērēto elektroenerģiju norēķini ar jauno PVN likmi ir jāveic, sākot no augusta. Klientu norēķina iespējas mainītas netiek.

Juridiskajiem un mājsaimniecību klientiem, kuriem par elektroenerģijas patēriņu tiek izrakstīti rēķini, jau jūlija rēķinā (par patēriņu jūnijā) tiks iekļauta informācija, ka augustā viņi saņems rēķinu par jūlijā patērēto elektroenerģiju ar PVN likmi 21%. Klientiem, kuri norēķinos izmanto Izlīdzinātā maksājuma pakalpojumu, norēķinu sistēma augusta sākumā automātiski veiks Izlīdzinātā maksājuma summas pārrēķinu un izsūtīs klientiem informatīvas vēstules.

Klientiem, kas maksā skaidrā naudā, ir sagatavotas T1 tarifa maksājumu aprēķinu tabulas ar jaunajai PVN likmei atbilstošām summām. Tās tiks izplatītas kā ieliktņi laikrakstos, izvietotas Latvijas Pasta nodaļās un "Latvenergo" Klientu apkalpošanas centros.

Klienti par PVN likmes izmaiņām elektroenerģijas tarifos tiks informēti AS "Latvenergo" mājas lapā, klientu portālā e-latvenergo.lv un klientu centros. Neskaidros jautājumus var noskaidrot arī zvanot Klientu servisam. Klienti, kas saziņai ir uzrādījuši savu mobilā tālruņa numuru vai e-pastu, saņems īsziņu vai e-pasta sūtījumu ar informāciju par jauno Starta un Pamata tarifa apjomu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka šī gada maijā Saeima atbalstīja PVN standartlikmes samazināšanu no 22% uz 21% ar šā gada 1. jūliju.


Написать комментарий