Šogad zemnieki varētu ātrāk saņemt ES avansa maksājumus

foto thehindu.com
foto thehindu.com

Zemkopības ministrijai (ZM) valsts budžeta grozījumos papildus atvēlēti 88,2 miljoni latu, kurus plānots novirzīt maksājumiem Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumam, tādēļ šogad lauksaimnieki atbalsta avansu varētu saņemt pirms paredzētā termiņa, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja ZM pārstāvji.

Kā ziņots, izdevumiem saistībā ar Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda (ELGF) projektu un pasākumu īstenošanu ZM paredzēti pieprasītie 15 774 449 lati. Savukārt maksājumiem par Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) projektiem pieprasīto 59 miljonu latu vietā plānots piešķirt 72 436 322 latus.

Kā norāda ZM, papildus finansējums dos iespēju ātrāk veikt plānotos maksājumus no abiem fondiem. Šo programmu pasākumi paredzēja avansa izmaksu līdz pat nākamā gada vidum, tomēr līdz ar papildu līdzekļu piešķiršanu avansu varēs izmaksāt jau līdz šā gada beigām. Līdz ar to lauksaimnieki ātrāk iegūs papildu apgrozāmos līdzekļus, kas uzlabos saimniecību finanšu situāciju.

Sniegtā iespēja nodrošinās ātrāku un savlaicīgāku atdalīto papildu valsts tiešo maksājumu avansa izmaksu, maksājumus tirgus veicināšanas un biškopības programmām, atbalstam investīciju ieguldījumiem augļu un dārzeņu ražotāju grupām un ražotāju organizācijām, kā arī zivju ražotāju grupu atbalstam.

Līdzekļus varēs izmantot arī vienotā platības maksājuma avansa izmaksai, taču, lai tos varētu izmaksāt ātrāk, nepieciešams saņemt Eiropas Komisijas atļauju, kuras pieprasījumu ZM jau ir nosūtījusi uz Briseli.

Jau ziņots, ka šā gada valsts budžeta grozījumi Saeimā varētu tikt iesniegti jau augustā, un parlaments tos varētu skatīt augusta beigās vai septembra sākumā.


Написать комментарий