Vasaras darba un atpūtas nometnes Bērnu patversmes bērniem

foto nometnes.lv
foto nometnes.lv

Sociālās aprūpes pārvalde ESF projekta “Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība Rēzeknes sociālajā dienestā un sociālo pakalpojumu sniedzēju institūcijās” ietvaros šī gada jūnijā un jūlijā organizējusi divas vasaras darba un atpūtas nometnes (2 nedēļas katru) 24 Bērnu patversmes bērniem, vēsta Rēzeknes pašvaldības mājaslapa.

Nometnes mērķis ir nodrošināt institūcijai alternatīvus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un palielināt Bērnu patversmes bērnu iekļaušanās sabiedrībā iespējas. Nometnes ir vērstas uz efektīvu brīvā laika pavadīšanu (pārgājieni, sports, rotaļas, radošās darbnīcas), darba prasmju apguvi (ārstniecības augu vākšana, herbārija gatavošana, apkārtnes uzkopšana, dārzkopība). Tāpat nometnes sniedz bērniem jaunas zināšanas un praktiskās iemaņas vairākās jomās: ugunsdrošības, elektrodrošības jautājumos, ceļu satiksmes noteikumu labākai apguvei. Sadarbojoties ar NBS, zemessardzi, Latvenergo energoefektivitātes laboratoriju, kriminālpoliciju un ceļu policiju, kārtības policijas Prevencijas pārvaldi, organizējām šo institūciju darbinieku tikšanos ar nometnes dalībniekiem un bērnu teorētisko un praktisko zināšanu papildināšanu.

Darba, atpūtas un piedzīvojumu nometni „Pie Sprīdīša” organizē SIA „Apneri”. Tā notiek īpaši izveidotā un labiekārtotā teritorijā Amatas novada Drabešu pagasta „Apneros”. Nometnes dalībnieki nakšņo telpās divstāvu gultās. Nodarbības un dažādas aktivitātes notiek brīvā dabā, nometnes Saieta namā vai nojumē.

Nometnes darbībā īpaša uzmanība veltīta fiziskām aktivitātēm, jo skolā vairumam bērnu tās visvairāk pietrūkst. Pedagogi organizē un vada bērnu nodarbības dažādos sporta veidos: futbolā, vieglatlētikā, dažādās sporta spēlēs, šķēršļu joslas pārvarēšanā, iešanā pa trošu ceļu, peldēšanā, laivošanā, nakts trasē, šaušanā. Bērniem katrā nometnē tiek rīkoti 2 pārgājieni.

Par nometnes programmu stāsta nometnes organizētājs Aleksandrs Kalvāns: „Svarīgi ir radināt bērnus pie grūtību pārvarēšanas, disciplīnas un komandas saliedētības. Kopējais pārgājiena garums ap 13 km un nometņotājiem krietni jānopūlas, lai sevi piespiestu bez čīkstēšanas visu distanci nosoļot. Sporta nodarbības notiek bumbu spēlēs (futbols, basketbola soda metieni, volejbols, tautas bumba), šaušanā ar pneimatiskām šautenēm un pistoli, šautriņu mešanā, tūrisma tehnikas elementu apguvē, hanteļu celšanā u.c. Savukārt darba cēliena uzdevums ir mācīt bērniem atbildību par uzticēto pienākumu paveikšanu, stiprināt darba tikumu un iemācīt darba iemaņas. Iespēju robežās darba cēlienā bērniem uztic veikt tādus uzdevumus, kuri viņus interesē, un kur viņi var redzēt darba rezultātu. Radošajās darbnīcās bērni zīmē, strādā ar dažādiem dabas materiāliem, veido no māla. Radošajās darbnīcās darināto izstāda nometnes Saieta namā, un ar šiem darbiem bērni iepriecē vecākus un nometnes viesus”.

Savukārt bērni, kuri jau atgriezušies no 1. nometnes (notika divas nedēļas no 26.06.2012.), lielākā daļa atzīst, ka nometnē viņiem patika, jo „spēlējām dvieļbolu, sēdējām pie ugunskura, bija dažādas sporta nodarbības, ar krāsām krāsojām akmentiņus, veidojām dažādas figūras no papīra, peldējāmies, mežā lasījām avenes, svinējām Līgo – cepām desiņas uz ugunskura, patika skolotāja Ance, jo viņa mācīja griezt riņķi uz kājas un skolotāja Zigita, jo katru dienu spēlējām spēles, rotaļas, sarunājās ar mums, viss bija labi, ļāva iet uz ezeru... Iemācījāmies apgleznot akmentiņus, veidot papīra klucīšus, peldēt, spēlēt dvieļbolu, strādāt, veidot ugunskuru”.

Bija arī daži neapmierinātie, jo viņiem nav paticis spēlēt teātri, futbolu, strādāt dažādus darbiņus.

Kā jau iepriekš tika ziņots, projekta rezultātā tiks izstrādātas 4 jaunas sociālās rehabilitācijas programmas projekta mērķa grupām, kuras Sociālās aprūpes pārvalde sāks īstenot no šī gada septembra. Personām ar funkcionāliem traucējumiem rudenī notiks reitterapijas nodarbības (ārstēšana ar zirgiem). Darbam ar projekta mērķa grupām ar šī gada septembri struktūrvienībās tiks pieņemti darbā 3 sociālie rehabilitētāji un 1 fizioterapeits, kuriem augustā plānotas apmācības un kuri nodrošinās sociālās rehabilitācijas un fizioterapijas nodarbības atbilstoši izstrādātajām programmām, tiks iegādāts arī fizioterapijas inventārs. Ģimenēm ar bērniem no septembra tiks organizētas atbalsta un pašpalīdzības grupas, pašaprūpes iemaņu prasmju apguvei, vecāku zināšanu un prasmju apguvei par jaundzimušo un mazbērnu aprūpi un audzināšanu (interesenti – Sociālās aprūpes pārvaldes klienti tiek aicināti pieteikties uz nodarbībām ģimenēm pie Atbalsta nodaļas vecākās sociālās darbinieces Svetlanas Petrovas (133. telpā)).

Projekta ietvaros jau tiek remontēta un aprīkota mācību virtuve, kur Bērnu patversmes un DAC “Īpašais bērns” bērni varēs mācīties pagatavot ēdienus un apgūt pašaprūpes iemaņas. Par projekta līdzekļiem tiks pielāgota vide bērniem ar īpašām vajadzībām un atjaunots Bērnu patversmes sporta un rotaļu laukums.

Informējam, ka speciālisti – pretendenti uz darbavietām projektā vēl līdz 31. jūlijam var pieteikties Sociālās aprūpes pārvaldē pie personāla inspektores 130. kabinetā darba dienās, darba laikā un iesniegt sociālā rehabilitētāja vai fizioterapeita kvalifikāciju apliecinošus dokumentus, motivētu pieteikumu un CV. Pretendentu atlase tiks veikta 2 kārtās, izvērtējot iesniegtos dokumentus, tad – pieaicinot pretendentus uz pārrunām.

Projektu 100 % finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Savienības fonda starpniecību. Aktivitāti administrē Nodarbinātības valsts aģentūra.


Написать комментарий