Daugavpils muzejā var apskatīt privāto porcelāna kolekciju

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Gada sākumā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs ir sācis izstāžu ciklu no mūsu pilsētnieku privātajām kolekcijām. Pirmajā izstādē, kas tika atklāta februārī, savu senlaicīgu priekšmetu kolekciju piedāvāja mērs Žanna Kulakova. Vēlāk daugavpiliešiem un pilsētas viesiem bija iespēja aplūkot Dzintras Nikolajenko varžu privātkolekciju.

Vakar savu porcelāna privātkolekciju ar nosaukumu „Dvēselei...” plašai publikai piedāvāja pilsētā pazīstams cilvēks - bijušās Latgales Transporta un sakaru tehniskās skolas direktors Romualds Maculevičs.

Pēc kolekcionāra vārdiem, viņš ir turpinājis savas mammas iesākto un gandrīz četrdesmit gadu laikā izveidojis unikālu un diezgan dārgu kolekciju. Izstādē tiek piedāvāts 81 eksponāts, kuru vidū atrodas tējas un kafijas servīzes, statuetes, dažādas konfigurācijas šķīvji un tasītes un citi smalki trauki. Pats interesantākais, ka visi šie eksponāti funkcionē – no tiem var dzert tēju vai kafiju, ēst zupu vai pasniegt ēdienu, bet skrejošo suņu statueti īpašnieks ir paņēmis no sava kamīna plaukta.

Kopumā Romualda Maculeviča porcelāna kolekcijā ir aptuveni 200 eksponāti, izstādē tiek piedāvāta tikai neliela kolekcijas daļa. Viņš kolekcionē arī gleznas, svečturus un pulksteņus. 

Atklājot izstādi, muzeja darbinieki atzīmēja, ka aizraušanās ar porcelānu mūsu augsto tehnoloģiju gadsimtā ir ļoti izsmalcināts vaļasprieks, kas prasa uzmanību un laiku. Jo smalkais porcelāns ļauj pilnā mērā izjust esamības trauslumu un to, ka mūsu dzīve ir īslaicīga.

Pēc muzeja direktores vietnieces zinātniskajā darbā Ludmilas Žilvinskas vārdiem, ar kolekcionāru Maculeviču viņus saista ilga sadarbība, par kuru viņām tika pasniegta „Muzeja drauga” balva. Pirms dažiem gadiem Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika rīkota izstāde „Porcelāna brīnums”, kurā tikai izstādīti ne tikai dažādu Latvijas muzeju fondu eksponāti, bet arī privātkolekcijas, tai skaitā arī eksponāti no Romualda Maculeviča kolekcijas. Izstādes apmeklētājiem, aplūkojot porcelāna izstrādājumus, bija iespēja pašiem izkrāsot papīra šķīvi.

Savu porcelāna kolekciju Romualds Maculevičs papildināja, apstaigājot visus komisijas veikalus, kuros dažreiz var atrast ļoti neparastas un retas lietas. Pēdējā laikā kolekcija aktīvi netiek papildināta, tās īpašnieks izbauda esošos eksponātus.

Vecākais izstādes eksponāts ir XIX.gadsimta porcelāna šķīvis, bet kolekcionāra iemīļotākais – kafijas servīze, kuru viņam dzimšanas dienā ir uzdāvinājusi meita. „Pūķis ir mana zīme, tieši viņš ir attēlots uz servīzes, esmu dzimis Pūķa gadā. Ticiet man, dzert kafiju no šīm tasītēm ir ļoti patīkami un garšīgi”, - stāsta Romualds Maculevičs.

Atlikušās vasaras mēnešos – līdz 22.augustam – jums ir iespēja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā apskatīt Eiropas un Krievijas meistaru porcelāna izstrādājumus.
 


Написать комментарий