Valsts iestādes nesteidzas piešķirt līdzekļus jauniem bezmaksas latviešu valodas kursiem Daugavpilī

foto thecapitalpost.com
foto thecapitalpost.com

Jūnijā Daugavpilī noslēdzās bezmaksas latviešu valodas kursi, kuru dalībnieki – mūsu pilsētas dažāda vecuma iedzīvotāji – 4 mēnešu laikā apguva valsts valodu. Pilsētas pašvaldība kursiem bija piešķīrusi aptuveni 10 000 latu.

Apliecības par kursu pabeigšanu saņēma aptuveni 300 cilvēki, kuri apzinīgi apmeklēja nodarbības un gatavojās „mācību stundām”. 100 stundu garumā 15 grupās – katrā grupā pa 20 cilvēkiem – ar kvalificētu speciālistu palīdzību mūsu pilsētnieki apguva latviešu valodu.

Vakar notikušajās Izglītības un kultūras komitejas un Finanšu komitejas sēdēs deputāti atbalstīja lēmuma projektu, saskaņā ar kuru tika pieņemti grozījumi Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes tāmē. Izrādās, ka nepietika līdzekļu, lai apmaksātu latviešu valodas pasniedzēju darbu, jo kursi ir bezmaksas tikai to apmeklētājiem.
Izglītības pārvalde lūdza atļauju šim mērķim izmantot ietaupītos līdzekļus 1 576 latu apmērā. Līdzekļus ir izdevies ietaupīt uz administratīvo izdevumu un mācību materiālu rēķina.

Neskatoties uz to, ka bezmaksas latviešu valodas kursu finansējuma avoti pagaidām nav atrasti, kursos jau ir pierakstījušies 1 010 daugavpilieši.

Pirmais vicemērs Vitālijs Azarevičs pastāstīja, ka tika uzrakstītas 5 vēstules dažādām valsts iestādēm, piemēram, Izglītības un zinātnes ministrijai, Latviešu valodas aģentūrai, Nodarbinātības valsts aģentūrai un citām iestādēm, ar lūgumu rast iespēju vismaz daļēji finansēt mūsu pilsētniekiem domātos latviešu valodas kursus. Jo cilvēku, kas ir ieinteresēti latviešu valodas apguvē, ir ļoti daudz. Taču, pēc vicemēra vārdiem, pagaidām nav saņemta neviena apstiprinošā atbilde un neviena iestāde nav izteikusi vēlēšanos atbalstīt daugavpiliešu iniciatīvu. Tāpēc izskatās, ka pašvaldībai nāksies rast iespēju izmantot savus līdzekļus.

Deputāte Ludmila Smikova atzīmēja bezmaksas latviešu valodas kursu pedagogu sagatavotības augsto līmeni un valodas pasniegšanas augsto kvalitāti, kā arī kursu dalībnieku atbildīgu attieksmi pret nodarbībām. Vicemērs Līvija Jankovska izteica cerību, ka līdzekļi nākamajiem kursiem, kuri visdrīzāk sāksies jau rudenī, tiks atrasti.


Написать комментарий