Ķīnas kosmosa kuģis ar sievieti apkalpē atgriežas uz Zemes

foto NASA
foto NASA

Trīs Ķīnas astronauti, tostarp valsts pirmā sieviete astronaute, piektdien atgriezās uz Zemes pēc tam, kad veica sarežģītāko un ilgāko operāciju kosmosā valsts vēsturē, pietuvojoties Ķīnas mērķim līdz 2020.gadam uzbūvēt pašai savu kosmosa staciju.

Ķīnas kuģa "Šeņdžou-9" ("Dievišķais kuģis-9"), kas kosmosā devās 16.jūnijā, kapsulas atgriešanos uz Zemes nomaļā un smilšainā apvidū Ķīnas ziemeļos tiešraidē varēja skatītes valsts televīzijas kanālā.

Pēc piezemēšanās pie kapsulas ātri ieradās glābēji un to attaisīja. Visi trīs astronauti bija labā fiziskā stāvoklī, vēstīja valsts ziņu aģentūra "Sjiņhua". Televīzijas tiešraidē bija redzams, ka viņus no kapsulas aizveda ratiņkrēslos, bet viņi smaidīja un māja kamerām.

"Šendžou-9" apkalpe veiksmīgi īstenoja sava kosmosa kuģa savienošanos ar Ķīnas kosmosa staciju "Tjaņgun-1" ("Debesu pils-1"), kura darbojas bezapkalpes režīmā., un tas pirmoreiz tika paveikts manuāli (ar rokas vadību).

"Šeņdžou-9" un "Tjaņgun-1" iepriekš savienojās automātiski, un tā bija pirmā pilotējama kosmosa kuģa automātiska savienošanās ar kosmosa staciju, kas ir ļoti sarežģīts process, jo diviem kosmosa kuģiem, kas Zemes orbītā pārvietojas ar tūkstošiem kilometru stundā lielu ātrumu, ir jāsavienojas kopā, vienam otru neiznīcinot.

Manuālas savienošanās procedūra ir sarežģīta un var tikt izmantota, ja nedarbotos automātiskas savienošanās sistēma. Sešdesmitajos gados šādu procedūru veica ASV un Padomju Savienība. Ķīna pērn novembrī veica divus bezpilota kosmosa kuģa un kosmosa stacijas automātiskas savienošanās manevrus.

Eksperti gan norāda, ka par šo savienošanos nozīmīgāks ir fakts, ka apkalpe lielāko daļu no 13 dienu ilgās misijas pavadīja "Tjaņgun-1".

"Šeņdžou-9" 16.jūnijā startēja no Dzjucjuaņas kosmodroma Gobi tuksnesī. Tas ir pirmais Ķīnas kosmosa kuģis, kura apkalpē ir sieviete.

Šis bija ceturtais Ķīnas pilotējamu kosmosa kuģu starts. Pirmais pilotējamais Ķīnas kosmosa kuģis tika palaists 2003.gadā.

"Šeņdžou-9" apkalpē ir 33 gadus vecā Liu Jana un divi citi kosmonauti - Dzins Haipens un Liu Vans.

Ķīna ir trešā valsts pēc Padomju Savienības un ASV, kas nosūtījusi kosmosā sievieti. Liu Jana, pēc dienesta pakāpes majore, ir iznīcinātājlidmašīnu pilote Ķīnas armijā. Viņa ir precējusies, bet bērnu viņai nav.


Написать комментарий