Latvijas basketbolistes tiek pie trešās uzvaras EČ kvalifikācijas turnīrā

foto www1.basket.lv
foto www1.basket.lv

Latvijas sieviešu basketbola izlase 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē trešdien savā laukumā ar rezultātu 63:46 (19:9, 18:13, 8:8, 18:16) uzvarēja Grieķijas valstsvienību.

Pirmajās trijās turnīra spēlēs Latvijas izlase izcīnījusi trīs uzvaras.

Latvijas izlases labā 18 punktus guva Zane Tamane, kura izcīnīja arī 12 atlēkušās bumbas, Liene Jansone iekrāja 13 punktus un deviņas bumbas zem groziem, bet pie 12 punktiem un astoņām rezultatīvām piespēlēm tika Ieva Krastiņa.

Mačā sākumā Latvijas izlase izvirzījās vadībā ar 6:0, bet Grieķijas basketbolistes pirmos punktus guva tikai pēc nospēlētām četrām minūtēm. Turpinājumā cīņa bija mazrezultatīva, tomēr latvietes pakāpeniski audzēja pārsvaru, kas pēc pirmās ceturtdaļas sasniedza desmit punktu atzīmi - 19:9.

Otrās ceturtdaļas ievadā laukuma saimniecēm izdevās pārsvaru palielināt līdz 13 punktiem (27:14), bet turpinājumā pāris veiksmīgas epizodes uzbrukumā izdevās Grieķijas izlasei un divas ar pusi minūtes pirms puslaika beigām Latvija atradās vadībā ar 29:20. Tuvāk pietuvoties grieķietēm gan neizdevās, jo otrās ceturtdaļas galotni mājinieces aizvadīja ļoti veiksmīgi un iekrāja 15 punktu pārsvaru, kas saglabājās arī puslaika beigās - 37:22.

Trešās ceturtdaļas sākumā Latvijas izlase panāca 18 punktu pārsvaru, tomēr turpinājumā abas komandas uzbruka nerezultatīvi un desmit minūšu laikā pa abām kopā guva tikai 16 punktus. Līdz ar to Grieķijai neizdevās būtiski samazināt pretinieču pārsvaru un pirms pēdējās ceturtdaļas laukuma saimnieces saglabāja drošu vadību ar 45:30.

Mača noslēdzošajā ceturtdaļā Latvijas valstsvienības basketbolistes pakāpeniski palielināja pārsvaru, kas piecas minūtes pirms mača beigām bija sasniedzis jau 23 punktu atzīmi - 57:34. Turpinājumā grieķietes nedaudz pietuvojās rezultātā, tomēr intriga cīņas galotnē izpalika, jo Latvijas basketbolistes kontrolēja mača gaitu un svinēja samērā pārliecinošu uzvaru.

Latvijas izlasē šim mačam nebija pieteiktas Liene Priede un Līga Šurkusa, bet pieteikumā atkal iekļuva Kristīne Vītola un Santa Dreimane.

Dreimane un Vītola bija pieteiktas pirmajai cīņai pret Itāliju, Priede devās uz izbraukuma maču pret Luksemburgu, bet Šurkusa ārpus pieteikuma palika jau trešajā kvalifikācijas turnīra spēlē.

Kā ziņots, kvalifikācijas turnīra E apakšgrupas pirmajā kārtā Latvijas izlase ar rezultātu 71:52 savā laukumā pieveica Itāliju, bet otrajā spēlē ar 95:60 izbraukumā sagrāva grupas pastarīti Luksemburgu.

Savukārt Grieķijas valstsvienība līdz šim bija aizvadījusi vienu spēli, kurā savā laukumā ar 72:49 pārspēja Somiju.

Kvalifikācijas turnīrs ilgs līdz 11.jūlijam.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīram, kas notiks Francijā, kvalificēsies grupas divas labākās komandas.

Kā ziņots, iepriekš no Latvijas izlases sastāva tika atskaitītas Zane Jākobsone, Baiba Eglīte un traumas dēļ arī Aija Brumermane, bet viņām visām jābūt gatavām arī kvalifikācijas cikla laikā nepieciešamības gadījumā atkal pievienoties Latvijas izlasei.
Gatavojoties kvalifikācijas turnīram, Latvijas izlase uzvarēja tikai vienā no astoņām pārbaudes spēlēm, bet visi mači noslēdzās ļoti sīvā cīņā.

2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas sadalītas piecās grupās, pa piecām vienībām katrā.
Latvijas izlase piedalījusies iepriekšējos četros Eiropas čempionātos. Pēc pērn notikušā finālturnīra, kurā latvietes palika astotajā pozīcijā, karjeru valstsvienībā noslēdza Gunta Baško un Ieva Kubliņa. Tāpat šogad izlasei traumu dēļ nevar palīdzēt Anete Jēkabsone-Žogota un Elīna Babkina.

Jau vēstīts, ka par Latvijas izlases galveno treneri pagājušā gada decembrī tika apstiprināts Aigars Nerips. Pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas valstsvienību vadīja grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās 2010.gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvija ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs:

Kristīne Kārkliņa (Džejhanas "Belediye", Turcija), Anda Eibele, Agnija Reke, Anete Horelika (visas - "Cēsis"), Anete Šteinberga (Teksasas universitāte, ASV), Ieva Krastiņa ("TTT Rīga"), Sabīne Niedola ("Caja Rural Tintos de Toro", Spānija), Aija Putniņa (Kauņas "Viči-Aištes", Lietuva), Liene Jansone ("Pays d'Aix", Francija), Zane Tamane (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Liene Priede (Misūri universitāte, ASV).


Написать комментарий