Dūņu pārstrādes stacija Daugavpilī varēs darboties, ja tiks ievēroti iedzīvotāju ierosinājumi

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpilī ir noslēgusies publiskā apspriešana par privātinvestora iecerēto projektu „Bio atkritumu (jeb pilsētas notekūdeņu) pārstrāde, izmantojot hidrotermālās gazefikācijas tehnoloģiju”. Būvniecības iniciators ir Rīgas firma „Alternum”.

Projekts paredz pārstrādē izmantot dūņas, kas ausgtās temperatūras ietekmē izdalīs metānu, ar kura palīdzību darbosies gāzes ģeneratori un radīs elektrību un siltumenerģiju. Radīto elektroenerģiju projekta iniciatori plāno pārdot AS «Latvenergo», bet siltumenerģiju izmantot pašu vajadzībām, kā arī pārdot pašvaldības uzņēmumam «SPK».

Informatīvie materiāli par būvniecību Višķu ielā 21K bija pieejami domē, kā arī Celtniecības departamentā, idejas prezentācija notika 17.aprīlī, tajā piedalījās 17 cilvēki. Publiskās apspriešanas laikā tika saņemti 3 atzinumi un 5 aptaujas lapas, 2 aptaujātie bija par šo ieceri, 3 – pret. Pret šo projektu izteicās iedzīvotāji, kas dzīvo Arhitektu, Jātnieku, Enerģētiķu, Cialkovska ielās.

Domes kārtējās sēdes laikā, kurā tika apstiprināti publiskās apspriešanas rezultāti, firmas valdes loceklis Jānis Ciršs paziņoja, ka projekts tiks realizēts ar eirofonda palīdzību. Kā arī J.Ciršs pastāstīja par dūņu pārstrādes tehnoloģiju, paskaidrojot, ka rezultātā tiks radītas videi nekaitīgas vielas – ūdens un pelni, ražošanas gaitā neradīsies smaka, jo visi aprīkojuma tilpumi tiks aizvērti.

Projekta lēmuma apstiprināšanas gaitā notika diskusija par to, vai uzņēmums “Daugavpils ūdens” ir gatavs privātfirmai piegādāt dūņas un uz kādiem noteikumiem. Taču firmas pārstāvis atzīmēja, ka viņi ir ar mieru iegādāties dūņas no pašvaldības uzņēmuma, kas būs pirmais šāda veida gadījums Eiropā, jo pašlaik par dūņu izvešanu un aprakšanu maksā pats uzņēmums.

Neskatoties uz negatīvajām atsauksmēm, deputāti ar balss vairākumu atbalstīja ieceri. Vicemērs Vjačeslavs Širjakovs paskaidroja, ka pēc publiskās apspriešanas sekos tehniskās dokumentācijas izstrāde, kurā uzņēmējam būs jāņem vērā iedzīvotāju ierosinājumi. Ja pilsētnieku viedoklis netiks ņemts vērā, uzņēmējs nesaņems nepieciešamos saskaņojumus.

Stacijas darbības uzsākšanas termiņi vēl nav noteikti, jo priekšā ir nepieciešamās dokumentācijas izstrāde, būvniecības darbi, ēkas un teritorijas labiekārtošanas darbi. Vicemērs atzīmēja, ka kopumā pašvaldība atbalsta projektu, jo runa ir par ekonomikas un uzņēmējdarbības attīstību, par jaunajām darba vietām un Ziemeļu ražošanas zonu, kuras attīstību pašvaldība ir izvēlējusies kā vienu no prioritātēm.


Написать комментарий