Taizemiete pabeidz mācību gadu Latvijas skolā

foto dzirkstele.lv
foto dzirkstele.lv

Jūnija beigās taizemiete Napatsavana Tavornpijakula atgriezīsies dzimtenē,līdzi aizvedot latviešu valodas prasmi un izpratni par Latviju un tās kultūru. Taču arī šeit viņa būs atstājusi vislabāko iespaidu par saviem tautiešiem.

Meitene vienu mācību gadu pavadījusi Gulbenes 2. vidusskolā, 11. klasē kopā ar vietējiem jauniešiem. Atbraucēju nebaidīja tas, ka mācības notika latviešu valodā. Iejusties un saprasties palīdzēja gan skolotāji, gan klasesbiedri, kuri vajadzības gadījumā visu paskaidroja angliski. Palīdzēja arī gulbenietes Inetas Ivašenko ģimene, kura uzņēma viešņu un sniedza viņai māju sajūtu visu šo gadu. 28. maijā skolā notika labinieku svētki par godu skolēniem, kuros skolasbiedrus ar nacionālās dejas izpildījumu sveica taizemiete, kura arī ir labinieku skaitā.

«Skolā šo meiteni visi sauc vienkārši par Ploju. Nepilna gada laikā, ko viņa būs pavadījusi Gulbenē, jauniete iemācījusies saprasties latviski. Ar savu sirsnīgo smaidu viņa ir iekarojusi mūsu visu sirdis un palīdzējusi vienaudžiem klasē kļūt atvērtākiem saskarsmē un vēlmē izrādīt pozitīvas emocijas,» Neatkarīgajai saka Gulbenes 2. vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Gaļina Odumiņa. Būdama Gulbenē, Ploja aktīvi iesaistījusies arī sabiedriskajā dzīvē. 25. maijā viņa skolā piedalījās Izglītības attīstības centra un Kultūras ministrijas organizētajā reģionālajā diskusijā, kuras tēma bija par trešo valstu pilsoņu integrāciju Latvijā. «Bija interesanti,» viņa saka Neatkarīgajai. Diskusijas dalībniekiem – Gulbenes un Viļakas novada skolēniem, vecākiem, skolotājiem, pašvaldību pārstāvjiem – bija daudz pārdomu un ierosmju par to, kas jau ir paveikts un kas vēl būtu jādara, lai savu piederību Latvijai izjustu trešo valstu pilsoņi, kuri te nonāk uz laiku (gan politiskie bēgļi, iebraucēji, kuri šo valsti izvēlas kā studiju vai kā darba vietu, vai tāpēc, ka laulātais draugs vai draudzene ir no Latvijas).


Написать комментарий