Laikraksts: biznesa strīdu iztiesāšanas paātrināšana varētu sadārdzināt tiesāšanos

foto newsone.com
foto newsone.com

Lai paātrinātu šobrīd lēno biznesa strīdu izskatīšanu tiesās, iecerētas  vērienīgas pārmaiņas tiesu sistēmā, kuras varētu sadārdzināt tiesvedības izmaksas, piektdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

Tieslietu ministrijas sagatavotajos plānos paredzēts ieviest jaunu pirmstiesas strīdu izšķiršanas mehānisma, proti, mediāciju.

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš skaidrojis, ka tiesvedību paātrināšanas kompleksais plāns ir prezentēts Tieslietu padomē, kur tiesneši to ir atzinuši par labu, un tagad tiek izstrādāti attiecīgi normatīvo aktu grozījumi, līdz ar kuru pieņemšanu varētu sākties jauna ēra biznesa strīdu tiesvedībā. Pagaidām gan neesot zināms, kad apjomīgās pārmaiņas varētu stāties spēkā.

"Jāstrādā, lai visiem biznesa strīdiem pirmā tiesu instance būtu rajona (pilsētas) tiesa neatkarīgi no prasības summas," laikrakstam skaidrojis Bērziņš. Proti, pašlaik biznesa strīdiem, kam prasījumu summa nepārsniedz 150 000 latu, pirmās instances tiesa ir rajona (pilsētas) tiesa, bet tām prasībām, kurās prasības summa pārsniedz 150 000 latu, pirmās instances tiesa ir apgabaltiesa.

Tāpat būtu apspriežams priekšlikums par pirmo instanci kā vienīgo, kas izskatītu lietu pēc būtības, un pārsūdzība būtu iespējama tikai kasācijas procedūrā par šajā tiesā pieļautajiem procesuālajiem pārkāpumiem, rosinājis ministrs. Vēl viens biznesa strīdu izskatīšanas instruments ir rakstveida procesa ieviešana.

Ministrs laikrakstam sacījis, ka ārzemēs tiesāšanās ir dārgs prieks, kurā ne visiem gribas iesaistīties. Salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu, Latvijā valsts nodeva par prasību tiesā esot viszemākā, atsaucoties uz Bērziņa teikto, ziņo laikraksts. Tāpēc ministrija meklē risinājumus, kā samērot valsts nodevas apmēru ar prasības summas lielumu. Bērziņš laikrakstam atzinis, ka konkrētus valsts nodevu izmaiņu parametrus vēl ir pāragri minēt.

Biznesa strīdniekiem arī esot jāņem vērā, ka tapšanas stadijā esot jaunievedums - mediācija. "Mediācija varētu būt kā obligāts priekšnosacījums, un bez mediatora atzinuma nevarēs uzsākt tiesvedību," laikrakstam sacījis Bērziņš.

"Mediācijai ir jābūt lētākai strīdu izšķiršanas kārtībai, nekā situācijā, ja strīdu mēģinātu risināt tiesā," sacījis ministrs. Viņaprāt, valsts nodevu apmēra reforma varētu veicināt strīdnieku izvēli par labu mediācijai, nevis tiesvedībai.


Написать комментарий