Pamesto ēku īpašnieki Daugavpilī cenšas izvairīties no atbildības

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Līdz ar siltu laiku Daugavpilī arvien biežāk var redzēt cilvēku grupas, kas ziņkārīgi aplūko pilsētu un klausās gidu stāstīto informāciju par pilsētas ievērojamām vietām. Taču pilsētā var redzēt ne tikai skaistus objektus, bet arī dažu pamesto ēku necilas fasādes.

Daugavpils mērs Žanna Kulakova atzīst, ka daudzas pilsētas fasādes izskatās nepievilcīgi. Tāpēc pirms gada pilsētā tika izstrādāts rīcības plāns, lai piespiestu nevīžīgus īpašniekus sakārtot savu īpašumu.

Pagājušā gada vasarā pašvaldība veica pamesto ēku revīziju, «melnajā sarakstā» nokļuva aptuveni 50 mājas. Pašlaik 6 ēkas ir sakārtotas, vairākas ēkas atrodas sakārtošanas procesā. Pilsētas vadība pozitīvi novērtē situāciju ar pamesto ēku Saules ielā 2, sakarā ar kuru ir izsludināta izsole un ir cerība, ka to iegādāsies un sakārtos.

Daugavpils domes izpilddirektors Andrejs Kursītis pastāstīja, ka ar pamesto ēku sarakstu tiek pastāvīgi strādāts, no tā izsvītro sakārtotus objektus, ieraksta jaunus. Ar ēku īpašniekiem sarakstās un ved pārrunas, sliktākajā gadījumā sastāda protokolus. Pēc pilsētas domes iniciatīvas īpašniekus aicina uz Pilsētbūves komisijas sēdēm, lai šādā veidā viņus ietekmētu. Taču, pēc A.Kursīša vārdiem, tikai viens īpašnieks bija atnācis uz vienu no trim sēdēm, kaut arī uz katru sēdi tika aicināti 3-4 nevīžīgi īpašnieki.

Daugavpils ēku sakārtošanas darbs turpinās, paziņoja Ž.Kulakova. Turpmāk pašvaldība meklēs Eiropas programmu, kas ļautu atjaunot ēku fasādes. Ja nebūs iespējams atrisināt eironaudas piesaistīšanas problēmu, pašvaldība meklēs iespēju palīdzēt īpašniekiem ar pašvaldības finansējumu, jo nevīžīgu saimnieku galvenā atruna ir naudas trūkums.

Novērtējot situāciju kopumā, mērs atzīmēja, ka nevīžīgi īpašnieki negrib kontaktēties un slēpjas no inspektoriem, bet pašvaldība ir apņēmusies pabeigt uzsākto un sakārtot pilsētu.


Написать комментарий