Pētījums: vecāki savus bērnus visbiežāk vēlas redzēt kā uzņēmējus

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Vairāk nekā trešdaļa, jeb 35% Latvijas iedzīvotāju saviem bēriem nākotnē vēlas uzņēmēja karjeru, liecina "Swedbank" veiktais pētījums.

Popularitāti vecāku vidū saglabājušas arī ārsta, baņķiera vai finanšu speciālista un arhitekta profesijas. Savukārt pēc gada pārtraukuma vēlamo profesiju topa pieciniekā atgriezusies jurista profesija, kuru norādījuši 27% aptaujāto.

Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada aptauju, daļēji popularitāti zaudējušas tādas vēlamās bērnu nākotnes profesijas kā arhitekts (no 33% pērn uz 21% šogad), dizaineris (no 23% pērn uz 17% šogad), žurnālists vai PR speciālists (no 13% pērn uz 7% šogad), kā arī sportists (no 18% pērn uz 13% šogad).

Visiecienītākā profesija – uzņēmējs – šogad piedzīvojusi popularitātes kritumu tikai par vienu procentpunktu (no 36% pērn uz 35% šogad), savukārt ārsta profesijas popularitāte par vienu procentpunktu ir pieaugusi (no 28% pērn uz 29% šogad).

Lauku teritorijās dzīvojošie gandrīz divreiz biežāk nekā Rīdzinieki norādījuši, ka nākotnē saviem bērniem vēlētos mākslinieka profesiju (atbildi norādījuši 16% lauku iedzīvotāju un 9% Rīgas iedzīvotāju), savukārt Rīgā dzīvojošie divreiz biežāk vēlētos, lai viņu bērns kļūtu par pilotu (12% Rīgā dzīvojošo pret 6% lauku iedzīvotāju).

Respondenti ar augstākiem ienākumiem biežāk vēlas redzēt savus bērnus kā uzņēmējus vai arhitektus (attiecīgi 50% un 44% respondentu ar mēneša ienākumiem virs 600 latiem). Turpretī iedzīvotāji ar mēneša ienākumiem līdz 150 latiem biežāk vēlētos bērnus redzēt kā sportistus (22%) un skaistumkopšanas speciālistus vai frizierus (10%). 


Написать комментарий