Bērziņš par nodokļu samazināšanu: pozitīvs process

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Valdība iecerētās nodokļu izmaiņas ir pozitīvi vērtējamas un atbalstāmas, trešdien intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents gan nav redzējis šī soļa kritiķu aprēķinus, tomēr pašvaldību rūpes esot saprotamas, jo tās uztraucas par ieņēmumu kritumu. Kopumā šīs izmaiņas prezidents gan vērtē ļoti pozitīvi. Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, kurā neizbēgami notiks nodokļu harmonizācija un "mēs ar savu 22% PVN likmi tai nevaram tuvoties", uzsvēra Bērziņš.

"Tas ir pozitīvs process. Labi, ka kāds rīkojas un rīkojas pozitīvi, es to atbalstu," nodokļu samazināšanu komentēja Valsts prezidents.

Prezidents arī pozitīvi vērtē ieceri par valsts uzņēmumu padomju atjaunošanu, jo attiekties no padomēm iepriekš bija nesaprātīgs lēmums.

Uzņēmumu uzraudzība ir nepieciešama un Latvijā, iespējams, vajadzētu izvērtēt pasaules praksi, kur uzņēmumu uzraugi strādā bez atalgojuma. Vienlaikus prezidents arī uzskata, ka valsts uzņēmumu vadībai būtu jānodrošina konkurētspējīgs atalgojums.

Jau ziņots, ka valdība otrdien vienojās par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu no 22% uz 21% ar šā gada 1.jūliju, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanu no 25% uz 24% ar 2013.gada 1.janvāri. Līdz 2015.gadam IIN iecerēts samazināt līdz 20%.
2014.gada 1.janvārī IIN likmi samazinās līdz 22%, bet 2015.gada 1.janvārī nodokļa likmi samazinās līdz 20%.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) sēdes laikā norādīja uz sabiedrības interesi, jo PVN samazināšanu izjutīs katrs patērētājs. Viņš arī norādīja uz Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas gatavību sadarboties un jau otrdien parakstīt memorandu, kurā skaidri norādīta vienošanās par cenu samazināšanu atbilstoši PVN likmes samazinājumam. Tāpat arī Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija apliecinājusi pilnīgu gatavību jau drīzumā parakstīt arī pašreizējo memorandu.


Написать комментарий