Biodegvielas ražotāji gatavojas protestiem

foto autogalvuremonts.wordpress.com
foto autogalvuremonts.wordpress.com

Nozare ir kritiskā situācijā un uzņēmumi aptur savu darbību, tāpēc biodegvielas ražotāji varētu izšķirties par protesta akciju rīkošanu, trešdien "Latvijas Radio" sacīja Biodegvielas un bioenerģiju asociācijas prezidents Daumants Znatnajs.

Situācija biodegvielas nozarē ir smaga, pat kritiska, jo uzņēmumi aptur savu darbību un atlaiž darbiniekus. Nozarei tā arī nav izveidojies dialogs ar valsti, tāpēc, ja nekas tā arī nemainīsies, tikšot lemts par akciju rīkošanu.

Viens no protestiem varētu būt piketa rīkošana.

Jau ziņots, ka atbildīgās Ekonomikas ministrijas (EM) amatpersonas dara visu, lai biodegvielas nozari "norakstītu", biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš sacīja Znatnajs.

Spriežot pēc tā, kas patlaban notiek nozarē, pastāvot pamatotas aizdomas, ka fosilās degvielas tirgotāji ir "atraduši dzirdīgas ausis EM".

Znatnajs uzskata, ka, neiedziļinoties nozares problemātikā, neanalizējot biodegvielas ražošanas ietekmi uz tautsaimniecību un tās perspektīvas, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts "nepārtraukti propagandē, ka sākotnējie politikas mērķi nav sasniegti un valstij nav jāiegulda nozarē, kas nespēj darboties patstāvīgi".

Ministrs piesaucot valsts izmaksātos 67 miljonus latu, bet neminot, ka nozares devums tautsaimniecībā veido 99 miljonus latu. No nulles izveidotā pilnīgi jaunajā nozarē esot uzceltas deviņas rūpnīcas, kas kopā gada laikā var saražot 272 miljonus litru biodegvielas.

"Kāpēc ministrs neuzsver, ka Latvija šādā veidā veicina savu enerģētisko neatkarību, aizstāj importu un stimulē ekonomiku? Kāpēc ministrs aizmirst atzīmēt, ka šī nozare radījusi jaunas, inovatīvas tehnoloģijas, izstrādājusi produktus, kuriem nav alternatīva pasaulē, par ko pati EM piešķīrusi inovāciju balvu? Biodegvielas nozari šo iemeslu dēļ atbalsta visā pasaulē, taču mūsu ekonomikas ministrs, kuram jāaizstāv vietējie ražotāji, pagriež tiem muguru un mierīgi noskatās, kā tiek slēgtas rūpnīcas un atlaisti strādājošie," akcentē uzņēmējs.


Написать комментарий