Premjers: neatgriezīsimies pie politizētām uzņēmumu padomēm

foto balticreports.com
foto balticreports.com

Atjaunojot padomes daļā valsts uzņēmumu, nekādā veidā neatgriezīsimies pie politizētām padomēm, kā tas bijis iepriekš, otrdien žurnālistiem apgalvoja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņaprāt, Ekonomikas ministrijai (EM), tālāk strādājot pie konkrētā padomju modeļa, jābūt pilnīgi citiem padomes pārstāvju atlases principiem.

Dombrovskis arī norādīja, ka runa ir par padomēm tikai sevišķi lielos uzņēmumos jeb faktiski tikai par aptuveni desmit uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka, īstenojot reformas valsts uzņēmumu pārvaldībā, savulaik likvidētās padomes varētu atjaunot aptuveni desmit uzņēmumiem, otrdien preses konferencē teica ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Padomes iecerēts atjaunot uzņēmumiem, kuri atbildīs vairākiem kritērijiem. Proti, to bilances summa pārsniedz trīs miljonus latus, neto apgrozījums pārsniedz 15 miljonus latu, bet darbinieku skaits - 50 cilvēkus. Kā piemērus Pavļuts minēja "Latvenergo", "Latvijas Dzelzceļu", "Latvijas Valsts mežus".

Ministrs pauda viedokli, ka savulaik pieņemtais lēmums likvidēt padomes valsts uzņēmumos nav atrisinājis jautājumu par uzņēmumu vadības politizāciju, jo tā pārvirzījusies valžu virzienā un citos veidos, bet tā dēļ zaudēts būtisks elements korporatīvās pārvaldības ķēdē. Padomes funkcija tādējādi pārvirzījusies uz kapitāldaļu turētājiem, kas parasti ir ministriju valsts sekretāri vai citas amatpersonas.

Situācija ir tāda, ka valdei pretī uzraugošā jauda ir viens, pusotrs vai divi ierēdņi ministrijā, kuriem ir daudz arī cita darba, sprieda ministrs. Viņaprāt, tā ir bijusi neilgtspējīga situācija. Šī iemesla dēļ tiek rosināts veidot Centralizēto pārvaldes institūciju, kā arī atsevišķos gadījumos atjaunot padomes.

Valdība otrdien atbalstīja EM rosināto valsts kapitāla daļu pārvaldības daļēji centralizēto modeli.


Написать комментарий