Kameronam būs jāmaksā par Pikaso darba izmantošanu filmā «Titāniks»

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Režisoram Džeimsam Kameronam nāksies maksāt autortiesību maksu par spāņu mākslinieka Pablo Pikaso darba kopijas izmantošanu filmā "Titāniks 3D", raksta ārvalstu prese.

ASV mākslinieku autortiesību biedrība (Artists Rights Society) iesniegusi prasību pret pazīstamo režisoru, pieprasot kompensāciju par gleznas "Aviņjonas jaunavas" (1907.) parādīšanos filmā "Titāniks 3D".

Nedaudz atšķirīga no slavenā oriģināla gleznas kopija parādās arī 1997. gada "Titānika" versijā. Toreiz Kameronam tika aizliegts filmā izmantot precīzu oriģināla kopiju. Aizliegumu uzlika Pikaso mantojuma fonds, kam pieder autortiesības uz viņa darbiem.

Kamerons, samaksājot zināmu summu fondam, 1997. gadā tika pie iespējas nofilmēt neprecīzu gleznas kopiju, kas pēc scenārija nogrimusi kopā ar "Titāniku". Tas gan nav liedzis autortiesību biedrībai atkal pieprasīt kompensāciju par "Aviņjonas jaunavu" kopijas izmantošanu komerciāli ienesīgajā filmā, kas šogad uz ekrāniem nonāca 3D formātā.

Artists Rights Society uzskata, ka atkārtota gleznas parādīšanās 3D versijā lauž 1997. gadā noslēgto vienošanos un Kamronam atkārtoti vajadzējis saskaņot darba kopijas izmantošanu.

Artists Rights Society pārstāv vairāk kā 50 tūkstošu mākslinieku vai viņu mantinieku tiesības. Tai skaitā arī tādu modernisma klasiķu kā Maitiss, Braks, Kandinskis, Ernsts un daudzu citu autortiesības. Autortiesības spēkā ir vēl 70 gadus pēc autora nāves.

Pablo Pikaso nomira 1973. gadā. Mākslinieka mantojuma fondam viņa darbu autortiesības piederēs līdz 2043. gadam. Gleznas "Aviņjonas jaunavas" oriģināls aplūkojams Ņujorkā, Modernās mākslas muzejā (MoMA).


Написать комментарий