“Latvenergo” atgādina – no 1.aprīļa atkal stājas spēkā Starta tarifs

foto spice.ucoz.lv
foto spice.ucoz.lv

Svētdien, 1.aprīlī sākas "jauns elektroenerģijas tarifu gads" - tiek atjaunota Starta tarifa patēriņa uzskaite mājsaimniecībām, kas paredz par pirmajām patērētajām 1200 kilovatstundām norēķināties pēc samazinātās tarifa likmes, portālu "Delfi" informēja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Sākot elektroenerģijas uzskaiti ar 1.aprīli, pirmais norēķins pēc Starta tarifa likmes jāveic maijā, veicot apmaksu par patēriņu aprīlī. Klientiem ir iespēja pārbaudīt savu Starta tarifa patēriņa atlikumu e-latvenergo.lv vai saņemot informatīvu īsziņu "Latvenergo" arī sola atvieglot elektroenerģijas izmaksu segšanu, nodrošinot sociālo atbalstu vairākām iedzīvotāju grupām.

Sākot ar 1.aprīli, par pirmajām patērētajām 1200 kilovatstundām privātpersonas varēs atkal norēķināties pēc Starta tarifa. Visiem mājsaimniecību patēriņa objektiem pirmajām 1200 patērētajām kilovatstundām gadā tiek piemērots Starta tarifs, kas populārākā tarifa T1 gadījumā ir 0,0825 lati par kilovatstundu. Savukārt sākot ar 1201.kilovatstundu tiek piemērots Pamata tarifs - T1 gadījumā 0,1074 lati par kilovatstundu, atgādina "Latvenergo".

"AS "Latvenergo" vadība vairākkārt ir uzsvērusi, ka Latvijā elektroenerģijas tarifi netiks mainīti tuvākajos gados. Tādējādi, salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, kur nesen pieauguši elektroenerģijas tarifi, sabiedrība ir pasargāta no cenu izmaiņām, kas ir vērojamas arī citu energoresursu, piemēram, degvielas, izmaksu kāpumā," klāsta Bidere.

"Latvenergo" vēsta, ka vairums Latvijas mājsaimniecību par elektroenerģiju norēķinās pēc pašdeklarēšanās principa – mājsaimniecība fiksē skaitītāja rādījumu un aprēķina savu ikmēneša patēriņu un maksājuma summu. Šobrīd jau liela daļa klientu savām ērtībām izmanto "e-latvenergo.lv", kur tiek uzrādīts iepriekšējais patēriņš un arī aprēķināta samaksa, vēsta Bidere.

Tieši tāda pati kārtība saglabāsies arī pēc 1.aprīļa, sākoties jaunajam tarifu gadam. Klients, fiksējot savu skaitītāja rādījumu, veic savu elektroenerģijas maksājuma summas aprēķinu, pirmajām patērētajām 1200 kWh piemērojot Starta tarifu - 0.0825 Ls/kWh. "E-latvenergo.lv" lietotājiem šis aprēķins notiek automātiski.

Tā kā apmaksa par patērēto elektroenerģiju ir jāveic reizi mēnesī par iepriekšējo mēnesi, tad aprīlī AS "Latvenergo" klientiem vēl ir jānorēķinās par martā (31.martu ieskaitot) patērēto elektroenerģiju atbilstoši savam fiksētajam skaitītāja rādījumam un pēc sava tarifa (Starta vai Pamata), uzsver Bidere.

Ar 1.aprīli klients sāk uzskaitīt patērētās kilovatstundas no jauna, un par aprīlī patērēto elektroenerģiju norēķinās maijā pēc Starta tarifa. Klientam nav nepieciešams papildus ziņot "Latvenergo" skaitītāja rādījumu 1.aprīlī, jo to automātiski aprēķinās norēķinu sistēma pēc klienta veiktā maksājuma.

"Latvenergo" apgalvo, ka tā tarifu piedāvājums ir veidots atbilstoši valstī pastāvošajai tarifu veidošanas likumdošanai un SPRK metodikai, veicot aprēķinus pēc reālām izmaksām. "Saprotot klientu ekonomisko stāvokli un atbalstot iedzīvotājus apstākļos, kad veidojas brīvais elektrības tirgus, tika izveidots Pamata tarifa samazinājums jeb Starta tarifs. Faktiski tas nozīmē, ka, atbilstoši normatīvajiem aktiem un tirgus situācijai, reālais jeb Pamata tarifs ir 10,74 santīmi, kuru AS "Latvenergo", ievērojot sabiedrības intereses, uz sava rēķina samazināja uz 8,25 santīmiem," klāsta Bidere.

Tādējādi Starta tarifs jau ir uzņēmuma atbalsts iedzīvotājiem, piedāvājot iespēju par elektroenerģiju norēķināties lētāk, uzskata "Latvenergo". Lai palīdzētu tām iedzīvotāju grupām, kam ir apgrūtināti materiālie apstākļi, AS "Latvenergo" jau vairākus gadus īsteno plašu korporatīvās sociālās atbildības kampaņu, piešķirot norēķinu kartes sociāli mazaizsargātajiem iedzīvotājiem.

Iepriekš atbalsts jau ir sniegts trūcīgajiem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem, savukārt šī gada mērķa auditorija ir sociāli mazaizsargātas ģimenes ar bērniem – kopā 40 000 norēķinu kartes 53,70 latu vērtībā.

Elektrības norēķinu kartes savas pašvaldības sociālajā dienestā var saņemt sociāli mazaizsargātās ģimenes ar bērniem: daudzbērnu ģimenes, kas nav saņēmušas tarifa kompensāciju 2400 kilovatstundu patēriņam; trūcīgās ģimenes ar bērniem, izņemot tās ģimenes, kas jau ir saņēmušas elektrības norēķinu karti par 500 kilovatstundām iepriekšējā gadā; ģimenes, kurās aug bērni invalīdi; ģimenes ar audžubērniem un aizbildniecībā esošiem bērniem.


Написать комментарий