Eksperti komentē NATO Čikāgas samita aktualitātes un Latvijas prioritātes

foto samsonblinded.org
foto samsonblinded.org

Gatavojoties NATO Čikāgas samitam, Aizsardzības ministrija sagatavojusi vairākus video sižetus ar ekspertu viedokļiem par samita norises darba kārtību, īpašu uzmanību pievēršot Latvijai nozīmīgāko jautājumu apzināšanai, un aktualitātēm, par kurām NATO dalībvalstis pieņems lēmumus samita laikā.

Ekspertu komentāri apkopoti piecos video sižetu blokos: Samita darba kārtība, Latvijai nozīmīgākie jautājumi, Afganistāna pēc 2014.gada, kā arī tiek meklētas atbildes uz jautājumiem – kas ir „viedā aizsardzība” un vai NATO ir gatava 21.gadsimta izaicinājumiem?

Savu viedokli par aktualitātēm un prioritātēm NATO Čikāgas samita laikā sniedz:
- Jānis Karlsbergs, Aizsardzības ministrijas pārstāvis NATO;
- Žaneta Ozoliņa, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas profesore;
- Ojārs Kalniņš, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs;
- Toms Baumanis, Latvijas transatlantiskās organizācijas valdes priekšsēdētājs;
- Imants Lieģis, Latvijas vēstnieks NATO no 1997. līdz 2004.gadam.

Kā galvenās NATO Čikāgas samita aktualitātes eksperti uzsver – Alianses saistības Afganistānā un iziešanas stratēģiju, Alianses spēju attīstību un nodrošināšanu, kā arī NATO spējas stiprināt sadarbību ar partneriem visā pasaulē.

Savukārt, raksturojot Latvijai nozīmīgākos jautājumus samitā, eksperti norāda uz lēmumu par turpmāko NATO gaisa telpas patrulēšanu Baltijas valstīs, Latvijas karavīru un civilo ekspertu iesaisti Afganistānas drošības stiprināšanā pēc 2014.gada, aizsardzības budžeta un resursu efektīvu izmantošanu, īstenojot „viedo aizsardzību”, un NATO dialoga veidošanu ar Krieviju.

25. NATO samits Čikāgā norisināsies šā gada 20. un 21.maijā. Čikāgas samita uzdevums būs turpināt 2010.gadā Lisabonas samitā uzsāktās iniciatīvas, īstenojot Alianses politiku un transatlantisko saikni.
 


Написать комментарий