Šajās brīvdienās Berķeneles muzejā meistari iemācīs pīt, izšūt un vērpt dziju

foto dnd.lv
foto dnd.lv

Mūsu valsts vienmēr ir bijusi bagāta ar amatniekiem – sava aroda meistariem, kuri allaž dalījās ar saviem noslēpumiem, nododami tradicionālas prasmes. Latvijas Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs (KNMC) sadarbībā ar Kultūras ministriju aicina visus valsts iedzīvotājus piedalīties šajā interesantā akcijā un atrast savu Meistaru.

Jau vairākus gadus Latvijā darbojas skola “Tradicionālās mākslas skola”, kura ļāva dažādās pilsētās un ciematos, iedzīvotājiem iepazīties ar dažādiem tradicionālajiem arodiem un pat apgūt tos. Šogad Eiropas amatnieku dienu ietvaros, dažādu amatnieku darbnīcas būs ne tikai Itālijā, Spānijā vai Francijā, bet arī Latvijā.

Visi Latvijas iedzīvotāji, triju dienu laikā, sākot ar piektdienu, 30 martu līdz svētdienai, 1 aprīlim, varēs apmeklēt vairāk nekā simts pilsētas un ciematus, kur meistari iemācīs kaut ko jaunu: no jostu aušanas un zeķu adīšanas līdz mucu un senu talismanu izgatavošanai. Katram akcijas dalībniekam būs iespēja uzklausīt vērtīgus padomus, vairāk uzzināt par tradīcijām un pat pavingrināties spēlēt uz kāda no mūzikas instrumentiem, nodejot vai nodziedāt.

Nodarboties ar sava Meistara meklēšanu varēs arī Jāņa Raiņa muzejā Berķenelē. Ja pagājušajā gadā visus apmeklētājus aicināja uz darbnīcām, kur pārstrādāja aitas vilnu, tad šoreiz visus iepazīstinās ar pīšanu, izšūšanu un aušanu. Pie tam darīs to sava amata meistari: Una Gura aizvadīs meistarklasi pīšanā., Ligita Stašāne iemācīs izšūt, bet Broņislava Paukšte un Lūcija Gorbika – aust. 

Meistari gaidīs visu interesentus Berķeneles muzejā 30. martā no 15:00 līdz 18:00, 31. martā un 1. aprīlī no 11:00 līdz 15:00. Papildus pierakstīties var pa telefonu 29272200, 26697685.
 


Написать комментарий