No aprīļa 70% no Latvijā patērētās elektrības pirks par neregulētu cenu

foto ngs55.ru
foto ngs55.ru

No 1.aprīļa elektroenerģijas tirgus būs atvērts vēl vairāk un aptuveni 70% no Latvijā patērētās elektroenerģijas tiks pirkta elektroenerģijas tirgū par vienošanās (neregulētu) cenu, atgādina Ekonomikas ministrija (EM).

Aprīlī stājas spēkā "Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi" un 1400 elektroenerģijas brīvajā tirgū jau esošajiem lietotājiem (galvenokārt lieliem uzņēmumiem) pievienosies vēl aptuveni 4500 lietotāji – arī mazie un vidējie uzņēmumi, kuru pieslēguma spriegums pārsniedz 400 voltu (vidējais spriegums) un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva pārsniedz 100 ampēru.

Līdz 1.aprīlim tiesības uz universālo pakalpojumu jeb elektroenerģijas saņemšanu par regulētu cenu ir mājsaimniecībām un komersantiem, kuru gada apgrozījuma vai bilances kopsumma nepārsniedz septiņus miljonus latu un kuru algoto darbinieku skaits ir mazāks par 50 darbiniekiem.

No šī gada 1.aprīļa universālo pakalpojumu varēs saņemt mājsaimniecības lietotāji un lietotāji, kuru pieslēguma spriegums nepārsniedz 400 voltu un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva nepārsniedz 100 ampēru. Savukārt lietotājiem, kuru pieslēgums sistēmai pārsniegs šos kritērijus, elektroenerģija būs jāpērk, izvēloties kādu no elektroenerģijas tirgotājiem par vienošanās cenu.

Ministrija aicina visus lietotājus, kuriem no 2012.gada 1.aprīļa elektroenerģija ir jāiegādājas tirgū, līdz 10.martam noslēgt elektroenerģijas piegādes līgumu ar kādu no tirgotājiem, lai jau ar 1.aprīli saņemtu elektroenerģiju. Ja lietotājs līdz 10.martam nebūs izvēlējies tirgotāju, sadales sistēmas operators nevarēs mainīt piegādātāju lietotājam, jo saskaņā ar regulējumu, mainot tirgotāju, par to sistēmas operators jāinformē 21 dienu iepriekš.

Ja lietotājam 1.aprīlī nebūs spēkā esoša piegādes līguma, elektroenerģijas piegādi nodrošinās operatora nozīmēts pēdējais garantētais piegādātājs, proti, jebkurš no tirgotājiem.

Lai informētu par izmaiņām elektroenerģijas tirdzniecības nosacījumos Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija šī gada 24.februārī rīkos informatīvu semināru "Elektroenerģijas lietotājs elektroenerģijas tirgū", kura ietvaros Ekonomikas ministrijas speciālisti informēs par normatīvo regulējumu, elektroenerģijas tirgus nosacījumiem, līgumu slēgšanu un citiem aktuālajiem jautājumiem.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka elektroenerģijas tirgus paplašināšana pozitīvi ietekmēs arī Latvijas elektroenerģijas tirgus tālāku attīstību, piesaistot vairāk elektroenerģijas tirgotāju, tādejādi veicinot konkurenci starp tirgotājiem un nodrošinot elektroenerģijas pircējiem lielāku izvēles iespēju.


Написать комментарий